Vounous Hakkında Genel Bilgi:
Vounous, Erken ve Orta Tunç ( M.Ö.2300-M.Ö.1650) dönemlerinde Kıbrısta yaşamış bir kültüre ait nekropol alanının 1931 yılında keşfiyle gündeme gelen önemli bir yerdir. 1931 yılında Kıbrıslı arkeolog Dikaios tarafında başlatılan kazılarda 48 adet gömü yeri ortaya çıkarılmış ve bunların içerisinde ele geçirilen eserler Kıbrıs Müzesine taşınmıştır. 1932 yılında Fransız arkeolog Schaeffer 1932-33 yıllarında kazılara devam ederek 30 adet gömü yerini daha temizlemiş ve ardından 1937-38 yıllarında Avustralyalı arkeolog Stewart 84 gömüyü ortaya çıkarmış ve toplamda 162 gömü yeri kaçakçılardan kurtarılmıştır. Burada ele geçirilen eserlerin bir kısmı yurt dışındaki birçok müzede sergilenmektedir.
Vounous’a Sizi Çeken ne Oldu?
2 binli yıllarda yurt dışına kaçırılan kültür mirasımız hakkında araştırmalar yaparken ilk kez o zaman Vounous hakkında bilgilere ulaştım. Ardından 2003 yılında İtalya’da öğretim görevlisi olan bir Rum arkeolog arkadaşıma bahsettiğim zaman beni oraya götürebileceğini söyledi. Gittik. Ve gerçekten anlam veremediğim bir huzur hissettim. Konuya daha da derinlemesine odaklandım ve beni oldukça etkileyen önemli verilere ulaştım. 2017 yılında orayı ziyaret ettiğim zaman inşaat artıkları ve çöplerin atıldığı bir çöplük alanına dönüştürüldüğünü gördüm. Vounous adeta unutulmuştu. Çatalköy Belediye Başkanı ile görüşerek burada uluslararası bir sempozyum gerçekleştirerek bu kültürün yeniden tanıtlabileceğini paylaştım ve böylece Vounous konusu yaptığımız etkinliklerle günümüze kadar uluslararası alanda tanınır bir hale gelmiştir.
Rauf ersenal Kimdir?
Lefkoşa doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Evli ve üç çocuk sahibiyim. Uzun yıllar devlette çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldım. Kıbrısın kayıp Kültür Mirası üzerine yaptığım araştırmalara daha fazla zaman ayırabiliyordum artık. Bunun yanında deneysel arkeoloji üzerine çalışmalarım devam etti. Yurt dışında düzenlenen Uluslararası arkeoloji konferanslarında davet edilerek Kıbrıs killeri ve pigmentleri hakkında bilimsel bildiriler sundum. Kısa bir süre önce Yakın Doğu Üniversitesi Atatür Kültür ve Kongre Merkezinde “ Neolitikten Ortaçağa Toprağın Hafızası” isimli ilk kişisel sergim gerçekleşti ve sergi halen ziyaret edilebilmektedir. Uluslararası Deneysel Arkeoloji Enstitüsü (EXARC)’ın Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’den tek üyeyim. Yakın zamanda yaptığım araştırmalara ilişkin bilimsel makalelerimi yayınlamaya başlayacağım. Halen, Çatalköy-Esentepe Belediyesi tarafından organize edilen “Uluslararası Vounous Pişmiş toprap Sempozyumu”nun Başkanlığını yürütmekteyim.
Katılımcıların Tam Listesi ve Ülkeleri:
YURT DIŞINDAN KATILACAK SANATÇI VE AKADEMİSYENLER
Merima Fetahovich İTALYA
Elina Titane LETONYA
Christine Willis ABD
Stella Tsakiri YUNANİSTAN
Katherina Böttcher ALMANYA
Jenny Mendes ABD
Swetlana Ivanova RUSYA
Aydan Birdevrim TÜRKİYE
Candan Önay TÜRKİYE
Ahmet TAŞHOMCU TÜRKİYE
Derya Şenel TÜRKİYE
Oya Y. Ertuğrul TÜRKİYE
Cennet İnce Erdoğdu TÜRKİYE
Gülben G. Güneş TÜRKİYE
Kamuran.Ö.A.Sarnıç TÜRKİYE
Giovanna Fregni ABD
Yasemin Atasel TÜRKİYE
Ebrar Kuzu
KIBRISLI KATILIMCILAR
Selçuk Yalovalı,
Şenol Özdevrim,
Sevcan Çerkez,
Zeka Mazhar,
Hasan Cenap,
Yeliz Küçükçelebi Okur,
Özün Şensoy,
Pervin Özgeçen,
Neriman soyumert,
Gonca Akbudak Karacagil ,
Leman Cankat,
Fatin Ramiz,
Fatma Özok,
Bedia Kale,
Emel Bilge,
Hascen Doğan Esenyel,
Gülcan İlseven,
Polen İlseven,
Kezban Dolmacı,
Fatoş Sadrazam,
Çiler Doğahan,
Gülçin Yaman,
Deniz Poyrazoğlu,
Zülal Karlıova,
Deren Yetiner,
Feza Aygın Sanıvar,
Semra Aktül,
Rauf Ersenal,
Fidan Kırmızıtaş,
Derya Beyit,
Ülfet Şaban,
Neriman Şaban,
Sözen Arifoğlu,...
6 yıldır, her etkinliğinizde farklı çalışmalar ve yaratıcılıklar sergiliyorsunuz. Bunlar için sanırım 11 ay çalışıp hazırlanıyorsunuz. Anlatır mısınız?
Evet. Vounous sempozyumları uzun soluklu hazırlıklar gerektiren bir organizasyondur. Oldukça uzun zaman dilimine yayılan görevleri süreç içerisinde planlı olarak yerine getirmekteyiz. Önce alanın hazırlanması, yurt dışından gelecek sanatçıların saptanarak gerekli davetlerin yapılması, otel-uçak gibi ko-onular ile diğer birçok konu için emek vermekteyiz. Ve tüm bunları arkadaşlarımızla gönüllü olarak yapıyoruz.
6. VOUNOUS buluşmasından neler bekliyorsunuz?
Her sempozyum bir öncekinden daha kalabalık, coşkulu, verimli ve huzurlu geçmektedir. Ve her sempozyumdan sonra Vounous dünyada çok daha fazla duyulur ve bilinir hale gelmektedir. Ülkemizin tanıtımı açısından son derece güzel bir fırsattır diye düşünüyorum. Çünkü, her yıl dünyanın birçok yerinden önemli sanatçılar Vounous’a gelmek için mürtacaat etmektedirler. Bunun yanında tatillerini Vounous tarihleri arasında yapmak isteyen birçok yabancı da bizlere müracaat etmektedirler.
2025 yılı etkinlikliği için aklınızdan neler geçiyor?
Öncelikle dünya çapında önemli akademisyen, sanatçı ve araştırmacıları gelecek yıl konuk etmek ve Vounous’u kalıcı hale getirecek projelerin Çatalköy-Esentepe Belediyesi tarafından hayata geçirileceğine dair önemli gelişmelere tanık olacağız. Bu da sanırım Akdeniz Dünyasında bir ilk örnek olacak. Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’a teşekkürlerimi sunmak isterim. Bu projeye inanan ve gelişmesi için her türlü çabayı gösteren vizyoner bir başkandır. Vounous’ta çok güzel şeyler olacak.
Sayın ERSENAL,
geçmişimize ışık tutuyor; geleceğimize kültür ve bilgi aktarımında bulunuyorsunuz. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Ayşe TURAL