Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yarın ABD Başkanı Joe Biden’la Beyaz Saray’da görüşeceği açıklandı.
Gazeteler görüşmenin merkezinde Kıbrıs sorunu ve iki ülke arasındaki stratejik diyaloğun yanı sıra Orta Doğu’daki gelişmeler ile Güney Kıbrıs’ın insani yardım sağlanması ve sivillerin savaş bölgelerinden tahliyesine kolaylık sağlanması konusundaki rolünün bulunmasının beklendiğini belirtti.
Görüşme 1996 yılında gerçekleştirilen Bill Clinton-Glafkos Klerides görüşmesinin ardından “Kıbrıs Cumhuriyeti başkanına” yapılan ilk davet.
O yüzden Rum medyası, liderlerinin ABD Başkanı tarafından kabul edilecek olmasının 'heyecanını' yaşıyor.
Ziyaret bazı gazeteciler tarafından o kadar abartılıyor ki, davet 'Türkiye'ye karşı alınanmış bir zafer' olarak dahi gösteriliyor.
Bir başka ifadeyle Rumlar Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yerine göz dikti.
Bazı yorumlarda “Bu davet Ankara'ya; Amerika'nın Akdeniz'de müttefik kazandığına ve Türkiye'nin yerini alacağına dair bir mesajdır. ABD, Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz bölgesi için güvenilir bir ortak olabileceğine inanıyor.” görüşlerine dahi yer verildi.
Yani Rumların aklı adeta firar etmiş durumda.
ABD’nin Doğu Akdeniz’de 85 milyonluk Türkiye’yi karşısına alıp, bir milyonluk Kıbrıs Rum yönetimiyle bölgeyi kontrol edeceğine inanmış vaziyetteler.
Rumlar bu rüyayı istedikleri kadar görsün, ABD Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’de Türkiye gerçeğini görmezden gelip hareket edemez.
ABD bunu daha önce de denedi.
Suriye’nin kuzeyinde yaratmak istedikleri terör devletinin Doğu Akdeniz’e çıkışını sağlamaya çalışırken Türkiye tarafından engellendiler.
Rusya-Türkiye-Çin-İran yakınlaşması ödlerini koparıyor.
Her ne kadar Türkiye’ye karşı bazı akıl dışı politikaları uygulamaya koymaya çalışsalar da günün sonunda Türkiye’yi kaybetmemek adına her yolu denerler.
Rum yönetimi istediği kadar Doğu Akdeniz’de ABD’nin desteğiyle Türkiye’nin yerini alabileceğini zannetsin.
Bölge ülkeleri İsrail ve Mısır dahi durumun farkında. Türkiye’nin hesaba katmadan adım atılamayacağını Yunanistan bile anladı.
O yüzden Ege ve Doğu Akdeniz’de gerginliklerin azalması için Ankara-Atina yakınlaşmasına önemli bir fırsat gözüyle bakıyorlar.
Belli ki Rum yönetimi Yunanistan’ın Ankara ile kurduğu yakın ilişkiden çok rahatsız.
Kendilerine yeni bir hami arıyor. Ancak günün sonunda ABD, 1 milyonluk Rum kesimini 85 milyonluk Türkiye’ye tercih etmez.
Rumlar da bu rüyadan çok yakında uyanacaktır. Bizden söylemesi…