AHMET KAŞIKÇI ve KÜLTÜR KUŞLARI

Biliyorsunuz ben Çanakkale- Biga doğumluyum. Ancak 1975 yılından beri Kıbrıs'ta yaşıyorum. Yaşamımda severek seçtiğim mesleğim olan öğretmenliğin hayatıma ve aldığım kararlara etkisi inanılmaz güzel oldu.

Biliyorsunuz ben Çanakkale- Biga doğumluyum. Ancak 1975 yılından beri Kıbrıs'ta yaşıyorum. Yaşamımda severek seçtiğim mesleğim olan öğretmenliğin hayatıma ve aldığım kararlara etkisi inanılmaz güzel oldu.

Yıl 1999- 2001 yılları arasında Özel Çanakkale Kolejinde göreve başladım. Bu süre içinde de Çanakkale'nin kültürel yaşamına ilk adımlarımı attım. Çanakkale Olay gazetesinde köşe yazarlığım, zaman zaman yazar- şair olarak Ton Tv. programlara katılmam, okullarda gençlerin yaşama bakışları ile ilgili konferanslarım birbiri ardına sürdü. Hatta Çanakkale Kültür Evinde ŞİİR SERGİSİ bile açtım.

TNT BAR isimli saat kulesinin dibinde çok popüler olan yerde her ay ÇANAKKALE ŞİİR AKŞAMLARI yaptık. Ünlü şarkıcılar, şair ve yazarlar konuğumuz oldu. Üniversitenin şiir grubu bizimleydi. Dönemin Valisi, Boğaz Komutanı, Emniyet Müdürü, doktorlar, avukatlar, işadamları o gecelerde hep bizimleydiler.

18 Mart Üniversitesi Psikoloji Bölümüne misafir öğrenci olarak bazı derslere katıldım. İki yıl alabildiğine dolu dolu geçti.

Sanırım ' Dar zamanlar kaliteli işlere imza atılan zamanlardır' dedirtiyor insana...
İşte böyle günlerin birinde sayın Ahmet Kaşıkçı ile tanıştık. Sanırım Ton tv. program yaptığı zamanlardı. Daha sonra da oranın müdürü oldu zaten. Yıllar sonra 2023'teki Çanakkale'deki imza günümde tekrar karşılaştık. Bu yıl yayınladığı ÇANAKKALE'NİN KÜLTÜR KUŞLARI kitabına beni de alma teklifi inanılmaz bir onur oldu benim için...

Uzaktan da olsa kendisiyle bir röportaj gerçekleştirmek istedim. Bana ayırdığı zaman için sonsuz teşekkürlerimle...

- Ahmet Bey, nerede doğdunuz sorusuyla başlasak mı?
6 Mart 1946 yılında Gelibolu da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Gelibolu'da tamamladım. 1963 yılında Çanakkale Öğretmen Okulunu bitirerek, Gelibolu Bayramiç Köyüne öğretmen olarak atandım.

- Doğuda da görev yaptınız değil mi?
Elbette Ayşe Hanım, vatan görevi her yerde yapılır. Hele de Atatürk'ün eğitim neferiyseniz... Doğu hizmetim Adıyaman Bebek Köyü Okulu, Yatılı Bölge Okulu ve Bir Aralık Okulunda öğretmen olarak çalıştım.

- Tekrar yolunuz Çanakkale'ye düştü elbette...
Evet, 1972 yılında Çanakkale iline tayin olunca, sırasıyla Ayvacık Ahmetçe Köyü, merkez Kumkale Köyü ve merkez Gazi İlkokulunda öğretmenlik yaptım.

- İdarecilik göreviniz ne zaman, nasıl başladı?
1982 yılında Çanakkale Merkez İlköğretim Müdürlüğünde müdür yardımcısı görevine atandım. Ancak bu çok uzun sürmedi. Milli Eğitimde alınan bir kararla İlköğretim
Müdürlükleri lağvedildi. O zaman da Merkez Turgut Reis İlköğretim Okulu Müdürlüğüne atandım.

Başarılı çalışmalarım nedeniyle 1989 yılında Çanakkale'de ' YILIN ÖĞRETMENİ' seçildim. Bu benim mesleki hayatımın dönüm noktası oldu. Emeklerinizin, özverilerinizin karşılığını aldığınızı hissediyorsunuz.

- Emeklilik kararını vermeniz hangi tarihi buldu? Eminim sonrasında da aynı tempoda çalıştınız.
1994 yılında kendi isteğimle emekliye ayrıldım.
1995 yılında Çanakkale Olay Tv Genel müdürü oldum.
Dört yıl boyunca kültürel programlar yaptım. Ardından Ton Tv İdari Müdürlüğünü üstlendim. Aynı kanalda ' Bir Dolu Testi' isimli programım ne mutlu ki, altı yüz kültürel program sayısına ulaştı.

- Siz on parmağında on marifet denen ender kişilerdensiniz. Lise yıllarında başlayan YAZMA AŞKINIZI da hep sürdürdünüz. Tarih sizin vazgeçilmeziniz, özellikle taşı toprağı tarih olan Çanakkale'nin tarihi, savaşları, Kurtuluş Savaşı ve adı bilinen ve bilinmeyen kahramanlar herkes konunuz oldu.
Evet tam da dediğiniz gibi... Özellikle bu görevlere getirilmem hayatımda çok şeyleri değiştirdi. 12 yıl Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı olarak da görev yaptım. Bu onur duyduğum, zevkle ifa ettiğim görevlerimden biridir.

- Şimdi kitaplarınızdan söz edelim mi? Ne dersiniz?
Daha lise döneminde başladığım yazım hayatımı, yirmi yedinci kitabım olan Çanakkale 'nin Kültür Kuşları ile sürdürüyorum.
Eserleri:
*Anafartalar Kartalı
*Troia nın Gölgesindeki Kız.
*İlklerin Beldesi Çanakkale
*Dardanos
*Çanakkalem Seni Yazdım.
*Çanakkale ye Can Verenler
*Etkilendiğim Bestekarlar
*Her Şeyin Ölçüsü
*Bir Varmış, Birileri Daha Varmış
*Güç Kapısı Gelibolu
*Bir Başkadır Çanakkalem
*Gelibolu Dedim Zaman Durdu
*Anafartalar da Her Sabah Erken
*41.Yıl Baharını Göremeyen 41 Süper İnsan
*Ey Akdeniz...
*Troasta Yine Gizem Var.
*Uzaklaşan Masallar
*Rumeli Fatihi
*Bir Öykü,On Öykü.
*Avucumdaki Dünya
*Denizlerin Efendisi
*Sonsuz Döngü
*Bir Öğretmenim Var.
*İz Bırakan Kadınlarımız
*Aslanlı Paşa
*Çanakkale 'nin Kültür Kuşları....

- Ne büyük mutluluk gerçekten... Okuyucularımız ÇANAKKALE'NİN KÜLTÜR KUŞLARI kitabınızın doğuşunu da sizden öğrensinler.

KÜLTÜR KUŞLARI, Atatürk'ün Cumhuriyeti kurarken kadınlarımıza verdiği değerin önemini hatırlatmak düşüncesi ile doğdu.
ATATÜRK'ümüzün kadınlara verdiği değer sayesinde CUMHURİYET bir saat gibi işliyor, Avrupa ülkelerine bile örnek oluyordu..

Zamanımızda maalesef kadınlarımıza yapılan değersizleştirme çabaları gittikçe artmağa başladı. Bence CUMHURİYET, kadınlarımıza verdiğimiz değer sayesinde
sağlamlaşacaktır.

Bunu Cumhuriyet kadınlarımıza hatırlatmak istedim. Başta siz olmak üzere, tüm kadınlarımıza
saygı ve selamlar...

Ahmet KAŞIKÇI
Bu haber 266 defa okunmuştur

:

:

:

: