Geçen hafta Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) CTP’yi birinci parti, Genel Başkanı Tufan Erhürman’ı da Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci gösteren anketinin ardından bu kez Türkiye’den tanınmış araştırma şirketi GENAR’ın KKTC’de yaptığı bir başta anket gündeme geldi.
GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş anketin sonuçlarını ilişkin kaleme aldığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin tarihi coğrafyası olan Akdeniz’de jeopolitik kökten değişiyor. Kıta Avrupası başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkeleri küresel diplomaside güç kaybederken Türkiye, Çin, Hindistan ve Rusya güç kazanıyor. 1980’li yıllarda dünyadaki herhangi bir barış görüşmesi Batı başkentlerinde olurdu. Bugün Doha, İstanbul, Ankara, Washington, New York dışında gündem olabilen başkent neredeyse kalmadı.
Jeopolitik dengelerin değiştiği Akdeniz’de, AB ülkeleri zamanla güç kaybetti. Türkiye ise gücünü artırdı ve yükselen bölgesel bir güce dönüştü. Bu noktada jeopolitik önemi sebebiyle Kıbrıs’taki tüm gelişmeler, özellikle de Kıbrıs seçimleri Türkiye ile AB ülkeleri arasında bir rekabet zeminine dönüştü.
KKTC halkıyla yapılan araştırmalarda, seçmenin yüzde 47,5’i Kıbrıs adasıyla ilgili çözümün iki ayrı devlet şeklinde olması gerektiğini belirtti. Diğer yanıtlar, yüzde 25,3 federasyon, yüzde 23,6 Türkiye’ye bağlanma, yüzde 3,6’sı üniter devlet olma yönündeydi. Türk askerinin varlığını ve Türkiye’nin garantörlüğünü olumlu bulanların oranı ise yüzde 91,2 oldu. KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda (TDT) temsil edilmesi de yüzde 67,5 oyla Kıbrıs halkı tarafından olumlu karşılandı.
Bir ülkede iktidarda olan partiler genellikle oy kaybeder, çünkü yapılan icraatlardan sorumludur ve sürekli muhalefetin baskısına maruz kalır. Genel siyasi eğilimlerin aksine, Cumhurbaşkanı Tatar rakiplerine göre potansiyelini korudu. Yapılan araştırmalara göre, Tatar’ın diğer partilerle ittifak kurması halinde ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali de oldukça güçlü.
Seçimlerde oy kullanacağını belirten seçmenin yüzde 37,5’i Ersin Tatar’a yüzde 35,8’i Tufan Erhürman’a oy vereceğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı için bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz sorusuna verilen cevaplara göre ise, yüzde 44,6 oyla Ulusal Birlik Partisi (UBP) ilk sırada, yüzde 43,4 oyla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci sırada yer aldı. Bu verilere göre adaylar ve partiler arasındaki oy farkının az olduğu görüldü.
2020 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. turunda sandığa gitmeyen seçmenin yüzde 55,3’ü bu seçimde Ersin Tatar’a oy vereceğini belirtti. Ersin Tatar’ın muhtemel oy oranı yüzde 37,5 iken potansiyel oy oranı yüzde 39,9 oldu.”
İhsan Aktaş’ın değerlendirmeleri böyle. CMIRS’ın anketinin ardından GENAR’ın anketi de elbette tartışılacak. Ancak son kararı sandık kurulduğunda halk verecek. İzleyip göreceğiz. Bizden söylemesi…