KIBRIS’TA GARANTÖRLÜK ANTLAŞMALARI ÇİĞNENİYOR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Üslerinden sonra ABD ve Fransa’nın da Güney Kıbrıs’a yerleşmesinin Kıbrıs Kuruluş ve Garantörlük Antlaşmaları’na aykırı olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiliz Üslerinden sonra ABD ve Fransa’nın da Güney Kıbrıs’a yerleşmesinin Kıbrıs Kuruluş ve Garantörlük Antlaşmaları’na aykırı olduğuna dikkat çekti.

Rum lider Nikos Hristodulidis’e yaptığı görüşme çağrısını hatırlatan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ekim ayında New York’ta Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde gerçekleştirilen gayrı resmi yemekte, “yılda karşılıklı yapılan 8 milyon geçişin yüzde 65’inin Metehan Sınır Kapısından yapıldığını söylediğini” belirterek, Metehan Sınır Kapısı’nın rahatlatılması için, taksi ve ticari araçların kullanacağı Haspolat’ta yeni bir sınır kapısı açılmasını önerdiğini kaydetti.

Seyahat özgürlüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, ancak Rum tarafının Kuzey’e geçen Rumların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mühürü vurdurup, ayrı bir devletin otoritesini kabul ettikleri gerçeğiyle yüz yüze gelmek istemediğini vurguladı.

Rum tarafındaki yönetimin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımadığı için Rumların Kuzey’e geçmesini içlerine sindiremediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, 'ancak halk kitlelerinin gerçeğe baktığına' dikkat çekti.

Haspolat’a ek olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en güneyindeki Akıncılar’da bir sınır kapısı daha açılmasını önerdiğini anlatan Tatar, Rumların bu hamleyi beklemediğini ve 'oynadıkları oyunun bozulduğunu' kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin yapılan öneriden memnun olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkler, Rumlar ve Adaya gelen turistlerin geçişini kolaylaştırmak için Türk tarafının yapıcı, pozitif, işi çözmek ve kolaylaştırmak için atılan adımı takdir ettiler” dedi.

Yapılan öneriye rağmen Rum lider Hristodilidis’in halen daha olumlu bir yanıt vermediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının olaya bakış açısının Türk tarafından çok farklı olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs Rumları kadar egemen olduğunu, bu nedenle Kıbrıs Türkü’nün egemenlik hakkının kabul edilmesini istediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Onlar kadar meşruiyetimiz var. Geçmişe bakıldığında onlar da halk, bizler de halkız. Halktan, halka yani devletten devlete Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini kabul ettikleri gün çözüme ulaşabiliriz” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’deki enerji ve güvenlik meselelerine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Gazze ve Suriye’de son yaşananların ardından Doğu Akdeniz’in statüsünün yükseldiğini, Mavi ve Gök Vatan’da deniz yetki alanları ile kıta sahanlığı da dikkate alınarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kara parçasından daha büyük bir alana sahip olduğunu ve bu alanda ulusal çıkarların bulunduğunu kaydetti.

Kendisinden önce bazı kişilerin yaptığı gibi her ne pahasına olursa olsun bir çözüme varmayı asla kabul etmediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığının devamı ile Avrupa Birliği çatısı altında iki devletin yer alabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs’ın gelişmiş ve kalkınmış olmasının Türk askerinin adadaki varlığından kaynaklandığını aktardı.
Bu haber 120 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER