Doğu Akdeniz’de sondajlar , Güney için bekleneni veremiyor .
Neden mi ?
Güneyde yayınlanan , Alithia Gazetesine bir bakalım .
Manşet .
“Sadece Türkiye’nin izin verdiği bölgelerde , doğal gaz araştırması yapabiliyoruz .”
Yazının içeriğine baktığımızda :
Türkiye’nin ve KKTC’ nin deniz yetki alanlarının dışında kalan koridorda , araştırma yapıldığını , okurları ile paylaşmış oldu .
Bu vurguyu yaptıktan sonra da :
2002’de , Glafkos Klerides’ in iktidarı dönemine , atıfta bulunarak , o dönemden bilgileri aktardı .
Buna da , göz atmakta , büyük bir fayda olacağına inanmaktayım .
ABD Başkanı George Bush’un , şirketinin yapmış olduğu sondaj sonuçlarına göre . Bölgede enerji kaynaklarının varlığı ile ilgili raporu , Klerides’e verir .
Klerides , o dönem sanayi ve teknoloji Bakanı olan Nikos Rolandis’e , şunları söyleyerek , raporları Rolandis’in eline verir .
Ve şunu söyler :
“ Niko bunları çekmecene at . Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra çıkart “ talimatını verir .
Bunun açıklamasını ise , şu şekilde yapar :
Çözüm olmadan , tek bir tarak bile çıkarmamız , söz konusu değil .
Daha sonra iktidara gelen Anastasiadis , sondajlarla ilgili bir çok anlaşma yapmış ve ilgili şirketler , kazı çalışmalarına başlama arifesinde , Anastasiadis’e çok uzun açık mektuplar yazmışlardı .
Can alıcı noktalarına , bir bakalım :
Dışişleri Bakanlığı da , yapmış olan Nikos Rolandis .
Ta , 1963‘ lere kadar gider . Anayasanın 13 maddesini değiştirme girişimi karşısında , Türkiye’nin sert tavrı . 1964’ü , 67’yi , 74’ ü , 98’ i örneklerle Anastasiadis’e , Türkiye’nin kararlı tutumundan ve yaptıklarından hatırlatmalarda bulunur .
Alithia, sadece , 2002’ dekileri hatırlatarak, Doğu Akdeniz’de , Türkiye’nin sondaj ve savaş gemisi gönderdiğini . Sadece 10 , 5 ve 6 cı Parsellerde , Türkiye’ nin izni ile araştırmaların yapıldığının da haberini veren gazete . Diğer parsellerde , her hangi bir araştırma yapılmadığı iddiasında bulundu .
Bu , Alithia gazetesinin haberi .
Henüz ne doğrulandı , ne de yalanlandı .
Faaliyetler de , bu parsellerde yapıldığına göre .
Haberin , doğruluk payı , daha ağır basmaktadır .
Bir çok şirketin de , sondajdan vazgeçtiğini , ayni haberinde duyuran Gazetenin , haberinin , doğruluğundan , şüphe duymamak gerek .
Rolandis’in , mektubunda yazdığı yıllara , bir bakalım . 1964 , Türkiye’nin Erenköy’e , askeri müdahalesi .
1967 , Çıkarmaya ramak kalan bir hareket . Türkiye’nin , tüm istekleri kabul edilir , çıkarma başka bir bahara kalır .
1974 , Top yekun , Türkiye’nin adaya çıkarma yapması .
1989‘da , S- 300 füzeleri krizi nedeni ile , Limasol’un , Türkiye tarafından bombalanmasına , ramak kalınması .
Bu tarihler , örnekler verilerek , Anastasiadis’e , atması gereken adımlar konusunda , nasihatte ve tavsiyelerde bulunur .
Anastasiadis Efendi de , halefi ve seleflerinden hiçbir farkı olmadan . Rolandis’in nasihatlerini , kulak ardı ederek , bildiği yolda gider ve karşısında Türk sismik araştırma gemisi Barbaros’u ve Türk donanmasını bulur .
Barbaros , tüm Akdeniz’de , gerekli sismik araştırmaları yaparak , ön raporlarını hazırlamış .
İş , sondaj faaliyetlerine kalmıştır .
KKTC ve TC yetki alanları ile belirlenmiş parsellere , gazetenin haberine göre girilmemesi ise , gazetenin verdiği haberi , doğrular niteliktedir .
Yabancı şirketlerin , bölgeden ayrılmaları da , bunu kanıtlamaz mı ?
Tabii , yalanlama gelmediği takdirde . Gazetenin haberi , doğru bir haber olarak kalacak .
Rolandis , akıllı adamdı .
Maalesef , sözünü geçiremedi .