ARKALARINDA ARTIK ABİLERİ OLMAYACAK

Crans Montana’dan sekiz yıl sonra Cenevre’de bugün yeniden masadayız. Kıbrıs Türk tarafı bugün başlayacak müzakereleri 'geçmiş müzakere süreçlerinin devamı' veya 'yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı' olarak görmüyor.

Crans Montana’dan sekiz yıl sonra Cenevre’de bugün yeniden masadayız.
Kıbrıs Türk tarafı bugün başlayacak müzakereleri 'geçmiş müzakere süreçlerinin devamı' veya 'yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı' olarak görmüyor.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu akşam Cenevre’de başlayacak zirve öncesi son mesajında, “Federasyon defteri kapandı, yeni model iki devletli çözüm” diyerek geri dönüş olmadığını vurguladı.
Rum lider Nikos Hristodulidis ise, çözüm için hazırlıklı olduğunu belirtse de, mevcut şartlarda anlamlı bir ilerleme beklemiyor.
Ancak uluslararası konjonktür bu kez Rum yönetimini istediği gibi at oynatmasını engelleyecek.
Yunan medyası bile dün yaptığı yorumlarda 'AB, Türkiye’nin gücüne teslim oldu' ifadelerini kullandı.
Atina basını, Türkiye'nin Avrupa üzerindeki artan etkisine vurgu yaparak şu yorumu yaptı:
'2001’den önce Türkiye, Avrupa Birliği'ne bağımlı bir ülkeyken, bugün Avrupa'nın güvenliği Türkiye'ye bağımlı hale geldi. Maalesef Türkiye’nin savunma, enerji ve güvenlik alanlarındaki yükselişi, Avrupa’yı Türkiye ile iş birliğine zorladı. Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Avrupa’nın güvenliği için de kritik bir unsur haline geldi. Türkiye’nin güvenlik, savunma ve enerji alanlarındaki başarıları Kıbrıs’taki dengeleri kökten değiştiriyor. Avrupa artık Türkiye’nin iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Türkiye, Kıbrıs’ta oyun kurucu pozisyonunda. Tatar’ın liderliğinde iki devletli çözüm, Türkiye’nin stratejik başarısıdır.”
Bu yorumu biz değil Yunan medyası yapıyor.
Yani yıllardır AB tarafından şımartılan, Avrupa’nın şımarık çocuğu Güney Kıbrıs’ın arkasında bu kez abileri olmayacak.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye yaptırımlarının kaldırılması, savunma iş birliği ve terörle mücadelede Türkiye’nin çıkarlarının gözetilmesi için çağrı yaptı.
Bunlar daha önce görülmüş tonda konuşmalar değil.
Sözün özü Türkiye’nin giderek yükselen bölgesel gücü, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki yeni dengeler, Kıbrıs sorununda AB’nin ve ABD’nin Türkiye’ye kafa tuttuğu dönemlerin geride kalmasına yol açtı. Bizden söylemesi…


Bu haber 144 defa okunmuştur

:

:

:

: