Mağusa İskele Yeniboğaziçi’nde padişahların rant planı olası bir depremde halkı ölüme terk ediyor…
Star Kıbrıs bugün manşet haberinde soruyor: RANT UĞRUNA CAN VERİLİR Mİ? Bunun hesabını kim verecek?
Meseleyi en baştan ele alalım.
2015 yılındaki ülkesel fiziki planda zemini en zayıf bölge olarak gösterilen Long Beach’te yüksek katlı binaların yapılmaması konusunda uyarıda bulunulmuş.
Ülkenin gelişim anayasası olarak kabul edilen ülkesel fiziki planı bir kenara atan padişahlar, en yüksek katlı binaları 2019 yılındaki birinci rant planı ile Long Beach’e yaptılar. Tarım arazileri bile imara açıldı.
Bundan tam 5 yıl önce Star Kıbrıs olarak sormuştuk:
Fasıl 96; Binalar ve Yollar Düzenleme Yasası’na uygun olarak vizelenen, ilgili daire görüşlerini alan ve ruhsat verilen projelerin inşaatlarını, bu geçiş sürecinde hangi merci ve nasıl bir yapıda denetleyecek?
Bu inşaatların denetlenmesinde etkin bir şekilde rol alması gereken Belediyelerin İmar Birimleri, Şehir Planlama Dairesi nasıl çalışacak?
Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı çalışmalarının sağlıklı yürütülememesinden kaynaklanan ve çıkarılan Emirnamelerle ötelenen ‘Bölgesel İmar Kaosu’nu’ nasıl bertaraf etmeyi öngörüyorsunuz?
Ne yazık ki bu sorulara hiçbir yanıt gelmemişti.
Hemen bizim ardımızdan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de inşaatların depreme dayanıklılığıyla ilgili denetim endişelerini kamuoyuyla paylaşmıştı.
Şu anda öyle görülüyor ki Mağusa İskele Yeniboğaziçi’nde ikinci bir Rant Planı’nın hazırlığı var.
İkinci Rant Planı’nda da İskele’de depreme dayanıklı zeminiyle bilinen Kalecik’te yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmezken, zemini adeta bataklık olan Long Beach’te yüksek katlı yapılaşmanın önünü açıyorlar.
Peki Allah korusun Kıbrıs’ı bekleyen olası bir deprem felaketinde yaşanan can kayıplarının hesabını kim verecek. RANT UĞRUNA CAN VERİLİR Mİ?
Ülkeyi yönetenlerin ellerini başlarının arasında alıp bu konuda bir muhasebe yapması gerekiyor. Rant uğruna bu halkı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bırakamazsınız. Bizden söylemesi…