Çok değerli yazar, şair, araştırmacı, ressam Beksaç ile ilk tanışmamız KIBATEK’in ilk ıslak imzasında 1997 yılında oldu. Zaman içinde pek çok etkinlikte buluşma şansı yakaladık. TÜRKÇEM Dergisinde de yazılarım ve şiirlerim aralıklarla yayınlandı.
BEKSAÇ’IN YAŞAM ÖYKÜSÜ
21 Şubat 1952 yılında şairler beşiği Prizren’de(Kosova) doğdu. Bir süre hukuk okudu. Daha çocuk yaşlarda yazıya, edebiyata olan tutkunluğu gazeteciliğe atılmasına neden oldu. Bir yıl Tan Gazetesi’nde, altı ay Priştine Radyosu’nda çalıştıktan sonra, Priştine Televizyonu’na geçti. 1974-1999 yılları arasında söz konusu televizyonda çok sayıda kültür, sanat ve belgesel içerikli programlar hazırlayan Zeynel Beksaç, Kosova’da Türk Dili üzere televizyon yayınlarının gelişip yeni boyutlar kazanmasında damgasını vuran gazetecilerden biridir.
Çok yönlü bir sanatçı olan Beksaç’ın ilk şiiri daha ilköğretimin beşinci sınıfındayken Üsküp’te Birlik Gazetesi’nde yayınlandı. Şiirleri birçok antolojilerde, ansiklopedilerde, yazarlar sözlüğünde yer aldı, çeşit dillere çevrildi. O yıllarda başlayan edebiyat aşısı günümüzde de tüm yoğunluğu ile devam ediyor.
ESERLERİ
Gurur Duy Sen XX. Yüzyıl (1980)
Sevginin Rengini Arıyorsanız (1982)
Düşünce Usa Durmadı Daha (1984)
Kavak Uyur Mu? ( 1987)
Önce Sevgiye Doğar Güneş (1995)
Gökkuşağında Salınan Çocuk (1997)
Vurmazsam Nâmerdim ( 1997)
Mehmetçik Kosova’da ( 2002)
Sevda Eskizleri( 2006)
Rüyalarım Çiçek Açtı ( 2014 )
Rumeli, O Benim İşte ( 2017)
Resim Kültürü 2, Ders Kitabı, 2006,Priştine
Resim Kültürü 4, Ders Kitabı, 2007, Priştine
Görsel Sanatlar 7, Ders Kitabı, 2008,Priştine
Rüyalarım Çiçek Açtı ( 2018)
ÖDÜLLERİ
1- 1990 yılında Çetrefil Sevda, 1995 yılında Önce Sevgiye Doğar Güneş adlı kitapları Tan Yayınları arasında yılın kitapları seçilerek “Süreyya Yusuf Ödülü”ne layık görüldüler.
2- 1987’de İzmir’in Temmuz Dergisi Özel Şiir Ödülü’nü
3- 1993 yılında Kazakistan Başkenti Alma Ata’da düzenlenen Türkçe’nin Uluslar arası 2. Şöleni’nde Cambıl Şiir Ödülü’nü kazandı.
4- 1998 ve 1999 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı’nca Balkanlar Kırım ve Kıbrıs şairleri arasında düzenlenen şiir yarışmalarında ard arda ikincilik ödüllerine sahip çıktı.
5- 2006 yılında merkezi İzmir’de olan KIBATEK’in(Uluslararası Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) Uluslararası Türk Dili’ne ve Türk Edebiyatı’na Hizmet Ödülü’nü kazandı.
6- Ayrıca gene 2006 yılında kültür ve sanat alanındaki çok yönlü çalışmaları nedeniyle Azerbaycan’ın “VEKTOR” Uluslararası Bilim Merkezi tarafından kendisine Fahri Doktora unvanı ve Uluslararası Türk Dünyası Hizmet Ödülü verildi.
7- 18 Kasım 2017 tarihinde 50’inci sanat yılı nedeniyle Avrasya Yazarlar Birliği tarafından Ankara’da düzenlenen törende kendisine Onur Madalya’sı verildi.
8- Gene 2018 yılında uzun yıllar, bilimsel çalışmaları, araştırmaları ve yayınlarıyla Türk kültürüne ve diline yaptığı katkılardan dolayı; “Manas’ın Mirascıları:Türk Dünyası Kültürüne Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.
9- Türk Kültür ve sanatının tanıtılmasına ve geniş kitlelere ulaştırılmasına yapmış olduğu katkıları için kendisine 2019 yılında Kırgızistan başkenti Bişkek’te Türksoy Basın Ödülü verildi.
10- Beksaç ayrıca TYB’nin 2 yılda bir düzenlediği Bakü’deki Türkçe’nin Uluslararası 8.Şiir Şöleni’nde Ahmet Haşim adına verilen Büyük Şiir Ödülü’nün de sahibidir.
11- 2018 yılında 'Manas'ın Mirascıları: Türk Dünyası Kültürüne Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
12- En son olarak 2024 yılında 'Doğumunun 100.Yıl Dönümü Anısına Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı Madalyası'verildi.
DOĞRU YOL TÜRK KÜLTÜR ve
SANAT DERNEĞİ
74 yıllık geçmişiyle Balkanların en etkin bu Türk derneğinin Zeynel Beksaç’ın yaşamı ve yaratıcılığında çok özel bir yeri vardır. Daha 14-15 yaşındayken onun kapısından adımladı. Kurucularından biri olduğu Yeşil Turnalar Türk Halk Müziği Kolu’nu sekiz yıl yönetti.
Çeviri ve denemeyle de uğraşan Beksaç, ayrıca yıllarca ud çaldı, türkü derledi, beste yaptı. Besteleri konser, festival ve düğünlerde çeşit sanatçılar tarafından okundu.
İki bestesinin yer aldığı bir 45’lik plak 1979 yılında Belgrad’ta RTB plak evince gün yüzünü gördü.
DERGİLER
Beksaç, 1971 yılında adı sonradan Esin’e dönüşen Doğru Yol Dergisi’nin ilk yedi sayısını çıkardı. 1986 yılında aynı derneğin Filiz çocuk dergisini Aziz Serbest ve Etem Kazaz’la birlikte hazırladı. 1990 yılında da Tan Gazetesi’nin Çığ dergisini Prizren’de çıkardı.
MÜZİK ÇALIŞMALARI
1996 yılında Doğru Yol sanatçılarının katılıp Dr. Mehmet A.Özbek yönetiminde Ankara’da Prizren Türküleri 1 adlı kasetin gün yüzü görmesinde büyük emeği geçti.
1990 ve 1999 yıllarında iki defa derneğin başkan görevinde bulundu. Kosova’da dolayısıyla Balkanlarda Türk müziği, gelenek ve göreneklerini olduğu gibi genelde Türk kültürünün yaşatılmasında eşi benzerine zor rastlanan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ile birlikte ister yönetici ister de saz sanatçısı olarak çok sayıda uluslararası düzeyde festivallere katılıp, Rumeli’de Türkçenin nöbetine duran bu derneğin daha geniş çevrede tanınması doğrultusunda yürekli çalışmalar içinde yer aldı. Beksaç, derneğin yönetim kurulu üyesi ve edebiyat Kolu’nun da başkanıdır.
RESİM ÇALIŞMALARI
1990 yılından bu yana resim çalışmalarına ivme kazandıran Beksaç, soyut ve somut içerikli yağlı boya tablolarını Kosova ve Türkiye’de yoğun olarak sergilemekte, resimde de iç dünyasının o renkli, onurlu, ince duygu kilimini kendine özgü tezgâhta dokumaya özen gösteriyor. Kendi deyimiyle, resimlerinde şiirinin renge durduğu anı yakalamaya çalışıyor. Kosova’da soyut resme yeni içerikler kazandırmaya özen gösteriyor.
Çizimleri, hazırladığı dergi, kitap kapakları, ayrıca kişisel ve karma sergilerde hep değişik olmaya, Rumeli’deki Türk’ün kimliğini ilericil bir sanat yaklaşımıyla yaşatmayı kutsal bir görev olarak üstlenmiş bulunuyor.
Kosova Ressamlar Birliği üyesi olarak Avrupa ve dünyanın diğer yerlerindeki karma sergilerde tablolarıyla yer almaktadır.
2005 yılında Osman Hamdi Bey anısına açılan Resim Yarışması’nda 5. ödülü kazanırken, 2006 yılında da Prizren Mehmet Paşa Hamamı’nda “Sanatla Daha Güzel Bir Dünya İçin…” adlı Kosova ressamlarının yer aldığı karma sergide eseri özel jürinin 1. ödülüne layık görüldü.
FAAL OLDUĞU DERNEKLER
Kosova Türk Yazarlar Derneği Bşk. Kosova Yazarlar Birliği üyesi
Kosova Ressamlar Birliği üyesi
Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği yönetim kurulu üyesi
Nazım Hikmet Edebiyat Kolu Bşk. KIBATEK(Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) kurucu üyesi
TYB ve AYB üyesi,
Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi üyesi,
Türk Edebiyat Vakfı onu üyesi,
2015 yılında Kazan’da kurulan Dünya İletişimciler Derneği Kosova Koordinatörü
TÜRKÇEM DERGİSİ
1999 yılından bu yana “ TÜRKÇEM” adı altında Kosova’da çocuk ve ilk gençlik dergisini çıkarmaktadır. Dergi Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi’nin kurucu üyesidir. Türkçem Dergisi çocuk edebiyatı alanında hizmeti geçenlere her yıl geleneksel olarak uluslararası düzeyde yılın ödülünü vermektedir.
KOSOVA ÇOCUK KÜLTÜRÜ DERNEĞİ
2005 yılında Kosova Çocuk Kültürü ve Edebiyatı Araştırma Derneği’ni kuran Beksaç, bu yönde de Kosova’daki Türk çocuklarına hizmet sunmaya özen göstermektedir.
Zeynel Beksaç, bir yandan da 11 yıl TRT’nin Kosova muhabirliğini yaptı.
27 YIL RUMELİ’DE TÜRKÇEM’LE VAROLMAK...
Türkçem dergisi son Kosova savaşı patlak vermeden 2 ay önce
yani 1999 yılının Ocak ayında günyüzü gördü.
Tan gazetesi çerçevesinde çıkan Kuş dergisinin maziye karışması ardından
Kosova’da Türk dili üzere öğrenimlerini gören ilköğretim öğrencilerini bir çocuk dergisinden mahrum bırakmamak Türkçem dergisinin okura ulaşmasının başlıca nedenlerinden biri oldu. İşte o ilk duyulan sevinç ardından 27 yıl geçmesine rağmen o duygu, o kıvanç hiç eksilmedi, tam aksine giderek büyüdü. Her sayı bir başka duygu, bir başka macera, bir başka mutluluk oldu, olmaya devam etmekte.
Değerli meslektaşıma, yılların edebiyat dostuna sağlıklı ve başarılı nice yıllar diliyorum.