Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eşi, Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Oya Talat, ABD’nin Kadın Haklarından Sorumlu Büyükelçisi Melanne Verveer ile görüştü
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın eşi, Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Oya Talat, ABD’nin Kadın Haklarından Sorumlu Büyükelçisi Melanne Verveer ile görüştü
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Talat ile birlikte ABD’ye giden Oya Talat, yeni göreve gelen Melanne Verveer ile Kıbrıs’ta kadın konusu ve Kıbrıs konusunda son bilgilerle ilgili görüş alış verişinde bulundu.
Özellikle kadın ticareti konusunda önemli çalışmalar yapan Verveer, dünyanın her yanında önemli bir sorun olan kadın ticaretinin, ekonomik sorunların yaşandığı bugünlerde daha da arttığını vurgulayarak, bu konuda hem sayıların azaltılması için hem de bu süreçten geçen kadınların rehabilitasyonu için önemli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin global olduğunu vurgulayan Melanne Verveer, benzer sorunların halen Amerika’da da yaşandığı ama kadınların dayanışması ve işbirliği ile önemli adımların atıldığını vurguladı. Verveer, kadınların ağlar kurarak önemli işler başardığını belirtti.
Oya Talat da, kadın ticaretinin Kıbrıs’ta hem Kuzey’de hem de Güney’de ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydetti.
Gece kulüplerinin kapatılması gerektiğinin altını çizen Oya Talat, Kıbrıs sorununun pek çok sorunda olduğu gibi bu sorunda da önemli sıkıntılara sebep olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk Kadın Konseyi’nin çalışmaları üzerinde duran Oya Talat, sivil toplum örgütleri ile hükümetin işbirliği içerisinde çalışacakları bağımsız bir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizması kurulması için de uğraştıklarını belirtti.
Kadınların barış süreçlerindeki çalışmaları üzerinde de duran Oya Talat, Kıbrıs’taki kadın hareketinin pek çok şeyi başardığını ancak halen kritik olan karar alma mekanizmalarında katılımın yetersiz olduğunu vurguladı.