Renklerin dili

Renkleri ne kadar tanıyoruz? Ana ve ara renkleri nerelerde ve ne zamanlarda kullanıyoruz? Sizi hangi renk tanımlıyor? Sıcak renkleri mi; yoksa soğuk renkleri mi tercih ediyorsunuz? Hangi renk, sizi daha rahat, daha mutlu, daha şanslı hissettiriyor?

Renkleri ne kadar tanıyoruz? Ana ve ara renkleri nerelerde ve ne zamanlarda kullanıyoruz? Sizi hangi renk tanımlıyor? Sıcak renkleri mi; yoksa soğuk renkleri mi tercih ediyorsunuz? Hangi renk, sizi daha rahat, daha mutlu, daha şanslı hissettiriyor?
Ana ve ara renkler, modadan grafik tasarıma, dekorasyondan baskıya yaşamımızın birçok alanında önemli yer tutuyor. Günlük yaşamımızda gözümüze güzel gelen birçok şeyin arkasında renklerin uyumu var. Renklerin uyumu, zevk algımıza önemli ölçüde etki ediyor. Bu nedenle de insanlar, renklerin uyum içerisinde olması için çaba gösteriyorlar. Kimileri kıyafetlerinde, evlerindeki mobilyalarında, objelerinde; kimileri işlerinde, yaptığı resimlerinde renkleri en güzel ve kendileriyle en uyumlu hallerinde kullanıyorlar. Renkleri tam anlamıyla kendimiz için yararlı duruma getirmek kendi elimizde. Bizler, bu konuda bilinçli olmalıyız. Renkleri kullanmak konusunda bilinçli olmak, yaşamımızda çoğu şeyi değiştiriyor.
Renklerin İfadesi
“Mantralar Yantralar Mandalalar” adlı kitabımdan;
Renklerin bizde çağrıştırdığı anlam oldukça önemlidir. Renklerimizle oluşturduğumuz alana baktığımızda, huzur da duyabiliriz; kasvet de. Önemli olan, oradaki renklerin hangi anlamlara geldiği değil; o renklerin bize hissettirdikleridir. Yine de renklerin anlamları, bu konudaki ufkumuzu genişletmek için birebirdir. Renklerin birden çok anlamı olabilir. Renkler, pozitif ve negatiflik de içerebilir. Fakat, burada dikkat edilecek nokta, o rengin bizde uyandırdığı duygudur. Bu yüzden, renklerin anlamlarını hangi alanda çalışıyorsak; o renkle ya da renklerle ilgili bize en yakın gelen anlamları duyumsamak gereklidir.
Beyaz: Ruhsal anlamda değişime hazır olma hali; saflık, masumiyet; bütünlük.
Siyah: Gizli ve bilinmeyenin rengidir. Sır; karanlık; yas, acı; yeni başlangıçların habercisi.
Kırmızı: Tutku, cinsel tutku; aksiyon; enerji; hırs; kararlılık; aşk, sevgi; öfke.
Turuncu: İletişimin rengidir. Karamsarlık, yüzeysellik. Bu renk, bizi bir işi başarmakta yüreklendirir.
Mor: Canlı hayal gücünün rengidir. Soyluluk, asalet; yaratıcılık; kendini üstün görme.
Lavanta: Fantezi arayışı; gerçeklikten kaçış; gizem; nefes zorluğu; ruhsal yenilenme.
Pembe: Koşulsuz sevgi ve romantizmin rengidir. Duygusallık; çocukluk; ilgi eksikliği, ilgiye muhtaç olma.
Mavi: Güvenin ve barışın rengidir. Sadakat; muhafazakarlık; karşılıksıuz sevgi; sezgisel güç.
Turkuvaz: İletişim ve zihnin açıklığını simgeler. İdealist ve pratik yaklaşım.
Çivit: Sezginin rengidir. Bilgeliğe adımı işaret eder.
Yeşil: Denge ve büyümenin rengidir. Özgüven; sahiplenme.
Sarı: Zihnin ve aklın rengidir. İyimser, neşeli; eleştiri; korkaklık; sabırsızlık; umut ışığı.
Kahverengi: Güvensizlik, korunma isteği; özgüven eksikliği; değersiz hissetme. Bazen de konfor ve maddi zenginliği de ifade edebilir.
Altın: Başarı ve zaferin rengidir. Refah, lüks, kalite, konfor, zarafet, prestij; psikolojik refah; maddi zenginlik ve savurganlık. Yüksek enerjili insanlarda görülür.
Gri: Belirsizliği işaret eder. Durgunluk; depresyon. “ Kendimi gereksiz yere suçluyor muyum?” sorusu sorulmalıdır.
Gümüş : Dişil enerjiyi işaret eder. Yaratıcılığı yüksek olan kişilerde görülür.
Renklerin anlamları olsa da biz kendi rengimizi hislerimiz doğrultusunda kullanmayı tercih etmeliyiz. Seçeceğimiz renk ya da renkler, onları kullanacağımız alanlarda yaratmak istediğimiz enerjiye göre değişir.

Bu haber 1770 defa okunmuştur

:

:

:

: