Uluslararası Af Örgütü, geçen yıldaki gelişmelerin değerlendirildiği 2009 Raporu’nda Türkiye’nin gündemine damgasını vuran 'Ergenekon' soruşturmasından AKP kapatma davasına, türbandan Engin Çeber’in ölümü ve taş atan çocuklara kadar birçok konu ve olaya yer verdi.
Uluslararası Af Örgütü, geçen yıldaki gelişmelerin değerlendirildiği 2009 Raporu’nda Türkiye’nin gündemine damgasını vuran 'Ergenekon' soruşturmasından AKP kapatma davasına, türbandan Engin Çeber’in ölümü ve taş atan çocuklara kadar birçok konu ve olaya yer verdi.
Uluslararası Af Örgütü, geçen yıldaki gelişmeleri değerlendirdiği 2009 Raporunda Türkiye’ye eleştiri yağdırdı. Raporda 'Ergenekon' soruşturmasından AKP kapatma davasına, türbandan Engin Çeber’in ölümü ve taş atan çocuklara kadar Türkiye’nin gündemine damgasını vuran birçok konu ve olaya yer verilirken, işkence ile ilgili duyumların arttığına da dikkat çekildi. Raporda, 'Ergenekon' için 'çığır açan' dava ifadesi kullanıldı.
OLUMSUZ ETKİLENDİ
Uluslararası Af Örgütü 2009 Raporu'nu Londra’da düzenlenen bir basın toplantısında açıkladı. 400'ü aşkın sayfadan oluşan raporun Türkiye ile ilgili bölümünde 2008 yılında yaşanan gelişmeler değerlendirilirken “İnsan hakları, siyasi istikrarsızlık ve askeri çatışmalar ortamından olumsuz etkilendi” denildi. Raporda şu görüşlere yer verildi:
“İşkence ve kötü muamele olaylarına ilişkin duyumlar artarken aykırı görüşler ifade edenler haklarında dava açıldı ve gözdağı verildi. Barışçıl toplantı hakkı reddedildi ve güvenlik güçler gösterileri dağıtırken aşırı güce başvurdu. Anti terör yasaları, ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanıldı.”
ERGENEKON: “ÇIĞIR AÇAN DAVA”
Uluslar arası Af Örgütü, yeni raporunda Ergenekon davasına yer verirken davayı “çığır açan” dava olarak niteledi. 2008 yılına ilişkin olarak aralarında üst düzey emekli subayların da bulunduğu 86 kişinin “siyasi cinayetler ve şiddeti kışkırtarak seçilmiş hükümeti şiddetle devirmeyi amaçlayan bir komplo” ile ilgili çeşitli suçlarla itham edildiği belirtildi.
AKP DAVASI
AKP ve DTP hakkındaki kapatma davaların “Örgütlenme hakkını tehdit eden” davalar olarak nitelendiği raporda, iktidardaki AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapanmakla karşı karşıya kaldığı vurgulanırken DTP’nin de ülkenin birliği ve bütünlüğüne karşı eylemlerle suçlandığı kaydedildi.
TÜRBAN
Af Örgütü, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına ilişkin değişikliğini iptal ettiğine dikkat çekerken, “Ancak mahkeme kararı, başkaların haklarına dayalı din ve vicdan özgürlüğüne bu kısıtlamanın gerekliliğini uygun bir biçimde kanıtlamadı” yorumu yapıldı.