Ülkeyi seçime götürecek hükümet modeli UBP – DP azınlık hükümeti , Mecliste okundu . İki değişiklikle hemen hemen eski hükümet yola devam edecek .
Sn. Pilli dinlenmiş olarak tekrar koltuğuna oturdu .
Sn. Atun ise , Sn. Arıklı’dan boşalan koltuğa oturdu .
Kabine yapılan tüm tahminleri yanılttı , hemen hemen eski hükümet ortaya çıktı .
Bu hükümet adı üstünde seçim hükümeti . Ülkeyi seçime götürecek hükümet . Hükümette yer almayan UBP milletvekilleri ise sahada olacakları için bir şans ve olanak da diyebilir miyiz ?
Esas bakanlıklar seçim sonrası olacak . Bir çok vekil bakanlık talebini seçimlerden sonraya bırakmış gibi .
Sn. Oğuzhan Hasipoğlu’nun , bakanlık teklifini nazik bir şekilde reddetmesi ve partiyi seçimlere hazırlaması için sekreterlik makamında kalmasını tercih etmesi, yerinde bir karar olsa gerek .
UBP’de kurultay ve sonuçlarına bağlı olan zafer kutlamalarına ise derhal son verilmeli ve parti önümüzdeki seçimlere her yönü ile hazır bir duruma getirilmelidir . Şimdiden çalışmaları yapacak takım, birlik ve bütünlük içerisinde oluşturularak , donanımlı bir vaziyette sahaya inmelidir .
Bu diğer partiler için de geçerli .
Çok önemli bir mucbir neden olmazsa öyle görülmektedir ki Ocak’ta , Kıbrıs Türk Halkı sandığa gidecektir .
Tabii seçimden önce varılan konsensusla , 2022 bütçe yasa tasarısı komite ve genel kuruldan geçecek . Geçmişte yaşanmıştı . Bütçe seçimden sonra gelen hükümetin sırtına yüklendi ve ülke bu nedenle çok büyük sıkıntılar çekti . Bütçe görüşmeleri partiler arası bir konsensusla , belirli zaman dilimine sığdırılır ise seçim Ocak’ta yapılabilir . Yok görüşmeler incir ipine dönerse , Ocağa ne bütçe ne de seçim yasasında düşünülen değişiklikler yapılabilir .
Öncelik bütçe yasa tasarısına mı ? Yoksa değişiklik öngörülen seçim yasa tasarısına mı verilecek ?
Çünkü seçim tarihi ile birlikte yeni bir sürece girilmiş olacak .
UBP’nin PM , karma oyun kalkması için oy birliği ile karar alarak Sn. Başbakan Sucuoğlu’na bu konuda yetki verdi . Ana muhalefet partisi de karmanın kalmasına yeşil ışık yakıyor .
Nedeni de Yüksek Seçim Kurulu tarafından oy tasnifinin yapılmasında çıkan güçlükler . Geçen seçimlerde dile getirilmiş ve bu konuda çözüm talep edilmişti .
Gelinen aşamada YSK Başkanı Sn. Narin aksaklığın sadece karma oylarda değil , tercih oylarında da meydana geldiğini ve sayım işlemlerinin uzadığını , son açıklamalarında dile getirdi .
Mevcut sistemin oy tasnifinde çok zaman aldığını , mevcut kadro ve donanımla bu sıkıntının önümüzdeki seçimlerde de meydana geleceğini dile getirdi .
Karma oy ve tercih . Seçmenin oyunu kullanarak egemenliğini uygun göreceği birine vekaleten verir . Seçilen kişi de bunu bir dönem kullanır ve tekrar seçmenin iradesine baş vurur .
Bizim Anayasamız iradenin yansıtılmasını kurala bağlamış ve bunun temel bir hak ve özgürlük olduğunu belirtmiştir .
Seçme ve Seçilme Hakkı .
Çağdaş Demokrasilerde bu hak alabildiğince geniş tutuldu . Çağdaş Demokrasilerin ilkesi bu , oy kullanma kısıtlamaya giderse , Çağdaş Demokrasiden , Klasik Demokrasiye geri dönüş yapılır .
Demokrasinin beşiği , eski Yunan ve Roma . Asiller oy kullanır , köleler oy kullanmazdı .
Bu da bir demokrasi örneği .
Karma oy sistemi, seçmeni bir oranda sandığa gitmesi için bir teşvik de sayılabilir .
Karma ve tercihte sıkıntılar varsa bu teknik olarak ele alınmalı ve giderilmelidir .
Yurttaşın seçme hakkını kısıtlamaya gitmeden , buna bir çare bulunmalı . Teknolojiden de yararlanılarak bu sıkıntı giderilmelidir.
Zaten Çağdaş Demokrasinin kendisi başlı başına sıkıntılar yumağı . Kendi içinde konulan kurallarla yürütülüyor .
Dünyanın hiçbir noktasında demokrasilerden doğan kendine özgü sıkıntıları örnek göstererek , demokrasiden vazgeçildiğini tarih yazmamıştır .
Tarih darbelerle yıkılan demokrasileri yazmıştır .