Çocuğunuz yarıyıl tatilini nasıl değerlendirecek? sorusu bu dönemde sorulabilecek bir soru mudur? Evet, asıl bu dönemde sorulması gerekir. Neden mi?
Nedeni, gayet basit. Zaten, yaklaşık iki senedir süren bir pandemi dönemimiz oldu. Öğrencilerimiz, aile ve çevre ilişkileri açısından pek bir şey yaşamadılar. Sene başı okullarımızın açılmasıyla birlikte biraz olsun arkadaşlık duygusunu yaşamak, birileriyle sohbet etmek, yeni bilgiler kazanmak adına adımlar atıldı yeniden. Online yapılan eğitimlerden de anlaşılacağı üzere yüz yüze eğitimin öneminin göz ardı edilemez olduğu anlaşıldı. Tabii, havaların da soğumasıyla birlikte çoğalan vakaların ardı arkası kesilmedi. Derslerinden geri kalan öğrencilerimiz, öğretmenlerinin de destekleriyle konulara vakıf olmaya çalıştılar. Sadece hasta olanlar değil; temaslı durumundaki öğrencilerimiz de aynı durumda kaldılar. Zaman zaman pandemi kuralları anlık değişti. Çocuklarımız ve pek tabii ki aileleri çoğunlukla telaşa düştüler. Okullardaki idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz ellerinden geleni yaptılar. Çünkü, bu dönemde birkaç kişi değil; bazen de tüm sınıf okula gelemedi. Geçtiğimiz dönemin ağırlığını, zorluğunu karnelere az bir zaman kalmışken halen üzerimizden atamadık. Atabilecek miyiz? Bilmiyorum.
Çocuklarımızı Aktivitelere Gönderelim
Ada genelinde otellerde, kafelerde, etkinlik merkezlerinde, belediyelerimizde… yapılan aktivitelere gönderelim. Mandala, nefes, resim, seramik, kurabiye ya da çikolata yapımı… vb. Onları bu tür etkinliklere, atölye çalışmalarına katılmaları için teşvik edelim. Bunu bir öğretmen olarak söylemiyorum. Bir vatandaş, bir arkadaş, bir dost, bir eğitmen, bir atölye eğitmeni olarak söylüyorum. Çünkü, çocuklarımız, gençlerimiz, gittikçe asosyal olmaya doğru gidiyorlar. Onlara baktığımda eskisi gibi gözlerindeki heyecanı, umudu, sevinci, motivasyonu göremiyorum.
Bırakın Workshoplara Katılsınlar Sosyalleşsinler
Şu an yapılmakta olan dünya kadar workshop var. Bu atölyelere katıldıkça kendilerini daha iyi hissedeceklerinden eminim. Buralarda bilgilenecekler, keyif alacaklar, sosyalleşecekler, daha başka bir şeyler üretmek için motive olacaklar, sizlerle birlikte çalışmayı, bir şeyler ortaya çıkarmayı öğrenecekler. Önemli olan çocuğunuzu iyi tanımaya çalışın. “Çocuğum, nelerden hoşlanır? Hangi etkinliklere katılmayı tercih eder? Birlikte yapabileceğimiz, gidebileceğimiz atölyeler hangileridir? sorularını atölye duyuruları çıkmış ya da çıkmaya hazırlanırken kendinize sorun, lütfen. Bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlara bildikten sonra bu yarıyıl tatili hepiniz için çok güzel geçecektir.
Workshopları Kimler Yapabilir?
Workshop, İngilizce bir sözcük olmasına rağmen dilimize yerleşmiştir. Farklı yerlerde karşımıza çıkan bu kavram neyi ifade ediyor? Workshop derken anlatılmak istenen nedir? Aslında, bir çalışma ortamını ifade eder. Workshop, karşılığı olarak ' atölye ' kelimesi de kullanılmaya ve dilimize yerleşmeye başlamıştır. Örneğin, çocuk mandala workshopları, mandala eğitmenlik eğitimi almış bir kişi tarafından yapılmalıdır. Hangi konuda olursa olsun çocuklara yönelik workshop yapmak için çocukların dünyasını anlayabilmek yeterli değildir. Özellikle de mandala seansları bu uyarıyı daha da kuvvetli yapmamızı gerektiriyor. Bunun başlıca nedeni, mandalanın herhangi bir etkinlik anlamında değil de terapi anlamında bir yöntem olmasıdır.
Bu tür workshopları çocuğunuz için takip etmek işi de size düşmektedir. Çocuğunuz, kendi içinde şimdide oluşturduklarıyla sonra yaşamını sürdürecek ve farkındalıklı birey olacaktır. Farkındalıklı olmak, bir ayrıcalıktır. Çünkü, farkındaysan, duygularını kontrol edersin; farkındaysan eğer, başkalarına karşı sınır koymakta gecikmezsin.
Çocuklarımız, bizler için değerli. Onların farkındalıklarını açmak için geç kalmayalım!