Panik anında, kavga ortamında, düşünce baskınında, duygusal saldırılarda, stresi çağıran olaylarda, sinir katsayısının göğe yükselişlerinde kendinizi görmek ister miydiniz? Şimdi, o anlarınızı gözünüzün önüne getirin ve kendinize kocaman bir ayna tutun. Bakalım öyle durumlarda nasılız? Karşımızdakine neler yapıyoruz ki o da bize öyle davranıyor?
Sakin Olmak
Sakin kalabilmenin gücünü, bizlere sağladığı yaşam enerjisini sakin kalmayı becerebilenler çok iyi bilirler. Yaşamın günlük stresleriyle, maddi ve manevi çöküntüleriyle, sevgi / sevgisizlik çatışmasının yaşanmasıyla, pişmanlıklarımızı affetme çalışmalarımızla baş etmeye çalışırız. Böyle duygulanmaları yaşarken de sakin kalabilmek oldukça önem arz eder. Neden mi? Konuya bakış açımız, bizi gösterir de ondan. Herhangi bir olay karşısında stresli, mutsuz, kaba, aceleci, küstah da olabiliriz; sakin, hoşgörülü, sevgi dolu, affedici de olabiliriz. Bizim davranışa tepkimiz, kişiliğimizi, durum ve olaylar karşısında nasıl davranabileceğimizi ortaya koyar.
Yaşamak Sakinlik İster
Türkiye’ye Felsefeyi sevdiren genç yazar olark bilinen Özgür Bacaksız ’ın “Yaşamak Sakinlik İster” adlı kitabı, sakin kalabilmenin yolları ve sakin kalmanın insan yaşamındaki önemi açısından okunmaya değer. Bacaksız, kitabında şu sözlere yer veriyor: “Yaşadığımız her deneyim, bizde sayısız tepkiye yol açabilir. İhtiyacımız olan sonucu bize kazandıracak olan inişli çıkışlı duygularımıza verdiğimiz anlık tepkiler ya da anlık kararlarımız değildir. Sakinliğimizin içinde durup beklemeye devam eden ustalığımız, benliğimiz, bilgeliğimizdir. Sakinliğin içindeki yaratıcılığı, sağduyuyu, bilgeliği ve iyiliği keşfettiğimizde sadece yaşam kalitemiz yükselmeyecek; aynı zamanda anlam, değer ve mutluluk deneyimimiz de artacak.”
Sakin Kalabilmek için Neler Yapabiliriz?
* Daha durgun, daha meraklı olmayı deneyimle.
* Durup dinlemeyi öğren.
* Meditasyonla sakinleş, konsantrasyonunu sağla.
* Dikkatin gücünü keşfet.
* Sakin, sabırlı ve dikkatli kalabilmeyi öğren.
* İçeri giren ve dışarı çıkan nefesinin farkına var.
* Panik halinin nefesle aşılabileceğini öğren.
* Dikkatle gözlemlemeyi öğren ve böylece çevrendeki dünyayı daha iyi anla.
* Mandala terapi yöntemiyle meditasyon yap.
* Kendi bedeninin farkına var. Kendini olduğun gibi kabul et.
* “Bakmak, koklamak, hissetmek, dinlemek, tatmak” beş duyunu gerçek bir macera gibi yaşa.
* Duygularının farkına var, onları hisset ve kabul et.
* Hayal et, yaratıcılıklarını keşfet.
* Dinlemeyi, kendini ve çevreni, çevrende olup biteni sakince dinlemeyi öğren.
* Ne olursa olsun sakin kalabilmenin senin için en iyisi olduğunu bil ve bunu ilke edin.