Kültürde kıyafetlerin, kostümlerin yeri oldukça önemli. Bir ulusun geçmişine baktığımızda giyilen elbiselerin kumaşları, kıyafet ve kostümler üzerindeki detayların, kullanılan renklerin anlamları büyük. Bu dönemden eski dönemlere bakarsak nelere şahit oluruz diye düşündüğünüz oldu mu hiç? Kıbrıs toplumu olarak kıyafet ve kostümlerimizde nereden nereye geldiğimiz hakkında bilgi almak istediğiniz oldu mu hiç? İşte, bu konuda tam da aradığımız kitap heybetiyle karşımızda duruyor.
Kitapla İlgili
Kıbrıslı şair, araştırmacı yazar Ahmet Ömerağa ( Albayrak )’ın kıyafet konusunda işlediği ikinci kitabı. 2008 tarihindeki ilk kıyafet kitabı, “Gönyeli Köyü KIYAFETLER ALBÜMÜ” dür. KKTC’deki bir bölgeye münhasır kıyafetlerin özgün olarak araştırıldığı ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır. İlk kitapta da araştırmada yer alan kıyafetler, Kıbrıs Türk halkının geleneksel kıyafetlerinin aynasıdır. Mart 2022 tarihinde basımı yapılan “Geleneksel Kıyafetten Kostüme Kıbrıs”, inceleme ve araştırma türünde 704 sayfalık bir kitap. Yazarı Ahmet ÖMERAĞA ( ALBAYRAK ), kitabın önsözünde şunları yazmış: “Biz Kıbrıslılar olarak, medeniyetin beşiği Akdeniz’in kültür çanağında yaşayan bir ulusuz. Adamız Kıbrıs, birçok devlet, krallık, kavim, ulus ve imparatorluk tarafından fethedilip ele geçirilmiş. Egemenliklerini burada sürdürmüşler ve bizlere bu “Kıbrıs Kültürünü” miras bırakmışlardır. Adamız üzerinde yaşayan medeniyetler zincirinin birikimleri ve çeşitliliğinin bizim kültürümüzde de etkin bir yer tutması en büyük zenginliğimizdir.”
Kıbrıs Kültürü
Kültür, bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümü. Kültür, tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlerle bunları kullanmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların tümü. Kıbrıs kültüründe varlığını halen oynanan halk oyunlarında giyilen, evlerimizi süsleyen, müzelerimizde sergilenen geleneksel kıyafetlerimiz oldukça çok.
Kıbrıs Kıyafetinin Tarihi ve Kültürü
Kitapta: “Kıyafet, çok boyutlu bir kültürel fenomendir ve gelişimi iklimsel / coğrafi, tarihi, politik, sosyal, dini birçok faktörden etkilenir. Kıyafet farkı veya benzerliği, bağlılığı ve meydan okumayı gösterir. Ulusal kimlik, sınıf kimliği, cinsiyet veya politik bağlılık, etnik veya bölgesel farklılıklar, kıyafet içinde ifade edilir. Dahası, kıyafet, yerel doğal kaynakların sömürülmesinin ve aynı zamanda ticaretten elde edilen ithal malzemelerin sonucunun sonucu olan tarih ve kültürün aynasıdır.” diye yazılmıştır.
Halk Giysileri
Giyinmek ve giysilerle ilgili yazılanlar: “Giyinmek, basit bir sistem değildir. Aynı zamanda bir işaretler dizisidir. Bireylerin ve toplumların giysileri, giysi parçalarını taşıyan veya onu giyen ve kullanan birey veya toplumlar için atfedilmiş anlamları içeriğinde barındırır. Giysiye “işaretler dizisi” özelliğini katan da tam olarak budur. İnsanlar, giysilerinin inanç, görüş, statü, servet işareti olarak kullanabilirler. Bu tarihsel derinlik içerisinde de hep böyle olagelmiştir. Böylece, taşıdığı çeşitli anlamlarla giysiler, giyinmek birinci anlamına ek olarak sözel bir kültür öğesi olma rolünü de üstlenir.”
Bir Kıbrıslı olarak bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Kitapta yer alan geleneksel kıyafetlerin tarihi gelişim içerisinde verilmesine ve bu kıyafetler üzerindeki işlemelerle verilen sembollere hayran kaldığımı da söylemek istiyorum. Ahmet Ömerağa’ ya bu kitabı oluşturmadaki cesareti, araştırmacı yönünü ortaya koymadaki gücü ve kültür taşıyıcılığındaki rolü için teşekkürlerimi sunuyorum.