Müziğin yaşamlarımızdaki yeri nedir? Ne sıklıkta, hangi çeşit olursa olsun, konserlere, dinletilere gidebiliyoruz? Müziği sevmenin, içindeki kendini sevmekle eşdeğer olduğunu biliyor muyuz? Sadece, kulaklarımızın pasını almak için bile müzik dinlemenin bizleri bambaşka duygular içerisine çekebileceğini biliyor muyuz? Müzik dinlemekle müzik yapmak arasındaki farklılıklardaki güzellikleri yaşayanlarımız oluyor mu?
Doğa Olayı ‘Ses’
Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik, yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil; bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Müzik, bütün insan topluluklarında öyle veya böyle bir şekilde var olan bir sanattır. Günümüzde (modern) müzik, kimi güncel; kimi de geçmiş dönemlerden gelen inanılmaz çok sayıda stilin bir araya gelmesiyle oluşur.
‘Rüstem Kitabevi’ Misafirperverliği
Ali Rüstem’in Rüstem Kitabevi’nde düzenlemiş olduğu nerdeyse tüm etkinliklere gitmeye çalışıyorum. Neden mi? Orası, kitabevinin ötesinde bir yer. Büyülü ortamıyla beni geçmişten geleceğe bağlanan altın bir köprüyle orada olmamı sağlıyor. O kadar keyifli ki orada anı yaşamak… Yer döşemesinden, duvarların sadeliğine, renklerin tüm mekandaki geçişlerine kadar duygu yoğunluğu yaşatan bir enerjiye sahip. Oraya gelen misafirlere mükemmelin ötesinde bir doğallık, sessiz bir samimiyet yaşatıyor. İnsan, o atmosferin kokusunu içine çekmek için can atıyor.
Kemal Rüstem’in Emekleriyle
Rüstem Kitabevi, Lefkoşa'da yer alan, Kemal Rüstem tarafından 1937 yılında açılmış. Kuruluşundan itibaren 1970'lere kadar Kıbrıs adasında İngilizce kitap satan en büyük kitabevi olarak faaliyet göstermiştir. 1977 yılında ABD Kongre Kütüphanesi, Rüstem Kitabevi’nin adanın bölünmesinden önce en çok kitap satan kitapçı olması dolayısıyla Kıbrıslı Rumlar tarafından da büyük bir saygıyla karşılandığını, adanın kuzeyindeki yayınların Kongre Kütüphanesi’ne kazandırılması konusunda yardımcı olabilecek tek kitabevi olduğunu kaydetmiştir. Sarayönü Meydanı yakınında, Kıbrıs Vakıflar İdaresi binası karşısında yer alır. Günümüzde kitabevinin bulunduğu bina, 1917 yılında inşa edilmiş ve 1937 yılı öncesinde Rüstem ailesinin evi olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan binada alt kat sarı taştan örülerek inşa edilmiş olup üst katı alçı sıvalı ahşap ağırlıklıdır. Rüstem Kitabevi, ilk olarak 1937 senesinde İngilizce kitap, kartpostal ve harita satışına başlamış, 1957 yılındaysa, kitap yayıncılığına da başlamıştır. Yayınlanan ilk kitap, Kıbrıs'ı renkli fotoğraflarla anlatan ilk kitap olma özelliğine sahip olan ve renkli basımı İtalya'da yapılmış ‘Cyprus in Colour’ isimli albüm kitabıydı. 1997'ye kadar kitabevi, Kemal Rüstem'in yönetiminde ticari hayatına devam etmiştir. 1974'e kadar yabancı diplomatların, entelektüellerin ve siyasetçilerin toplantılarına da ev sahipliği yapmıştır. 2005'e kadar sadece, İngilizce kitapların satıldığı kitabevinde bu yıldan itibaren Türkçe, 2007'den itibaren de Almanca kitaplara da yer verilmeye başlanmıştır. 2012 yılında kitabevinin üst katı geleneksel Kıbrıs yemeklerinin sunulduğu bir restoran olarak da hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir. Kitabevindeki ‘Ana Galeri’, 2018 senesinde açılmış ve geçtiğimiz sene ‘Circle of Life’ adlı sergime de ev sahipliği yapmıştı. 67 Buçuk adlı kitabımın imza günü de aynı gün bu muhteşem ortamda gerçekleşmişti.
Irina Akkök’ün Müzikle Dansı
Irina Akkök’ü çok dinledim. Her seferinde de ayrı keyif aldım. Onu dinlemeye ve de onunla sohbet etmeye devam etmekten de mutluluk duyuyorum. Son birkaç müzik buluşmasını, Rüstem Kitabevi’nde gerçekleştirdi. Üç arkadaşıyla birlikte oluşturduğu müzikli anlara ben de şahit oldum. Oradaki herkese unutulmayacak güzellikler yaşattılar. Müziğin ruhunu, iyileştirici yönünü sevecenlikleriyle ve profesyonellikleriyle sundular.
Profesyonel Olmak
Irina Akkök, profesyonel bir müzisyen, piyanist ve şarkıcı, besteci, piyano ve vokal öğretmenidir. Rusya'da doğdu ve okudu, 19 yaşından itibaren Vladimir şehrinin Radyo ve Televizyon Çocuk Korosu’nda eşlikçi ve öğretmen olarak çalıştı. Daha o sıralarda çocuklar için şarkılar, oyunlar ve müzikaller için müzik yazmaya başladı. Aynı zamanda, Vladimir Filarmoni Sahnesi’nde oda yaylı çalgılar orkestrasıyla müzik performansları ve konserler verdi. Şarkıcı olarak 2009 yılında “Flora Garden'da Sunset” adlı bir caz albümü kaydetti. Aynı sene, piyanist ve vokalist olarak çalışmak üzere davet üzerine Türkiye'ye taşındı. Kısa süre sonra, öğrencilerinin uluslararası yarışma ve festivallerde çok başarılı performanslar sergilemeye başladığı kendi çocuk vokal ve piyano stüdyosunu açtı. Rusya, Türkiye ve Azerbaycan'da “Ses” projelerine katıldı. Irina, Malta, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde birçok uluslararası yarışmaya jüri olarak davet edildi. Pandemi sırasında, ailesiyle birlikte Kuzey Kıbrıs'a taşındı ve burada hemen Kıbrıs Sanat Okulu'nda piyano ve vokal öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Birçok uluslararası festival ve projede yer aldı. Güzel adaya adanmış bir piyano müziği albümü kaydetti. Ayrıca, “Kıbrıs'ta Bahar” adlı eserlerinden oluşan solo bir konser verdi. Şu anda tüm eserler, elektronik platformlarda (Spotify, Apple Music) dinlenebilmektedir.
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org
https://tr.wikipedia.org