BİLİNÇLİ FARKINDALIK ‘MINDFULNESS’ -3

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi


Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi

Konularımız ve Bakış Açılarımız
Öz farkındalık nedir? Ben, kimim? Bu yaşamımda ne istiyorum? Avantajlarım ve dezavantajlarım nelerdir? Nefes nedir? Doğru nefes nedir? Nefesin faydaları nelerdir? Günlük uygulanabilecek nefes teknikleri nelerdir? Bu konular üzerinde dururken gençlerle dolu olan salonda gülümsemeler fark ediyordum. Sonrasında, derin içerikli sorular gelmeye başlamıştı. Seminerlerde önemli olan son bölümdür: Soru-cevap bölümü.
Öz Farkındalık Nedir?
Öz farkındalık; kişinin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını fark etmesi ve mantıklı bir şekilde anlamlandırmasını içeren bir süreçtir. Diğer bir deyişle, kişinin kendisini yakından tanıma ve bilinçli bir şekilde yönetme kabiliyetinin varlığını ifade eder. Bu kavram, insanların kendilerini bütün yönleriyle tanımaları, duygusal yönlerini keşfetmeleri ve diğer önemli güçlerini anlamaları için oldukça önemlidir. Zira bahsi geçen bu süreç, bireylerin duygusal benliklerini fark ederek ve düşüncelerini mantıklı bir şekilde düzenleyerek hareket etmelerine yardımcı olur. Her zamankinden daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve hayatın tamamıyla ilgili daha iyi kararlar almalarını olumlu anlamda destekler.
Öz Farkındalık Nasıl Kazanılır?
Öz farkındalık, hayatınızın kontrolünü elinize almak ve gelecekte atacağınız adımlara hakim olmak için hayati öneme sahiptir. Enerjinizi, duygularınızı ve tepkilerinizi nereye odaklamayı seçerseniz, hayatta nereye varmak istediğinizi de otomatik olarak belirlemiş olursunuz. Kendinizin farkında olduğunuzda, düşüncelerinizin ve duygularınızın sizi hangi yola yönlendirdiğini görebilirsiniz. Böylece, arzu ettiğiniz sonuçlara kesin olarak ulaşmak için gerekli kontrolleri yapabilir ve yolunuzu tamamen kendiniz çizebilirsiniz. Bu, duygularınızdaki ve davranışlarınızdaki bazı değişiklikleri de beraberinde getirebilir. Öz farkındalığı tam anlamıyla kazanana kadar hayatınızın sizi götürdüğü yönde kapsamlı bir değişiklik yapmakta zorlanabilirsiniz. Fakat, birtakım değişiklikler yapmak, bizleri zorlamanın yanında; bizlere yaşamımızla ilgili yol gösterecektir. Alışkanlık haline getirmemiz gerekenler:
1. Meditasyon
2. Öz Farkındalığı Rutin Haline Getirme
3. Günlük Tutmayı Alışkanlık Haline Getirin
4. Kör Noktalarınızı Görmekten Korkmayın
5. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizle Tanışın
6. Kendinizi Tam Anlamıyla Yansıttığınızdan Emin Olun
Gençlerin Seminerle İlgili Görüşleri
Bu konuyla ilgili son yazımda, üniversiteli gençlerin görüşlerine yer veriyorum:
“Güzel bir seminer olduğunu düşünüyorum. Öncelikle, ‘Ben kimim?’ sorusunu kendime sordurmamı sağladınız. Fakat, buna asla cevap veremeyeceğimi düşünüyordum. Düşünceleriniz sayesinde; artık bu soruya bazı cevaplar verebilirim. Nefes egzersizleri, bana çok iyi hissettirdi. Lütfen, yine gelin! İyi ki tanıdık sizleri.”
“Anda kalmayı ve kim olduğumuzu bilmek, fark etmek için çabalamayı hatırladım.”
“Nefes çalışmaları yapılması güzeldi. Farkındalık hakkında daha net bilgiler elde ettim. Nefes alışkanlıklarının kaç gün yapılınca daha sağlıklı olunacağını öğrendim. Baş ağrısı egzersizi, en ilgili çeken nefes tekniği oldu.”
“Etkinlik, uygulama açısından zengindi. Güzel ve faydalı bir seminerdi. Nefes çalışmaları, güzeldi. Teşekkür ederiz.”
“Değerli hocamızın nefes egzersizlerini uyguladığımızda kendimi çok dinlenmiş ve huzurlu hissettim. Normalde, doğru nefesin burundan alınıp ağızdan verildiğini öğrenmiştik. Ama, bunun yanlış olduğunu; doğrusunun burundan alıp burundan vermek olduğunu da öğrenmiş olduk. Emekleriniz için çok teşekkür ederiz.”
“Nefes alışverişimizin yaşamımızdaki yeri ve önemini öğrendim. Öfke anında nasıl nefes alıp vermem gerektiğini öğrenmiş olmanın bana çok şey katacağını düşünüyorum. Bu seminer için teşekkür ediyorum.”
“Nefes semineri, çok akıcı, rahatlatıcı ve verimli geçti. Nefes çalışmalarında yanlış bildiklerimizi Ferdiye hocam sayesinde öğrenmiş olduk. Bir de bazı durumlar karşısında hangi nefes tekniklerini uygulamamız gerektiğini söylemesi bizim için çok yararlı oldu. Ferdiye hocam, çok teşekkür ediyorum.”
“Gayet güzel bir etkinlikti. Nefes egzersizlerinin özellikle çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Zaten, ben de sorumluluklarımızın getirmiş olduğu zorluklar, stresler yüzünden çok stresli ve sinirli bir insana dönüştüğümden benim için iyi bir çözüm yolu oldu. Bundan sonra, uyurken, uyandığımda, gergin olduğumda mutlaka öğrendiğim bu nefes tekniklerini uygulayacağım. Teşekkür ederim.” İbrahim Demirkaya
“Etkinliğe gelmeden önce, pek iyi uyuyup uyandığım bir gün değildi. Hala da mükemmel sayılmaz. Ama, her şey mükemmel olmak zorunda değil. Sonuçta, nefes egzersizleri, duygu durum değişikliklerinde eminim iyi gelecektir.”
“Etkinlik, çok güzeldi. Nefes almayı öğrendim. Eğlenceli ve komikti. Çok sempatik bir hocamızdı. Ferdiye Yurdakul, bu seminere katılıp bu anımı sizinle değerlendirdiğim için çok memnunum. Teşekkürler.” Bahar Çağdaşoğluları
“Nefes çalışmalarıyla kendini kabul, anda kalma, olumsuz durumlar ve olumlu durumlar… birçok konu yönünden doğru nefes alıp vermeyi de öğrenmiş olduk. Bu yönden hocamızın katkısı büyük oldu. Yapmış olduğumuz nefes egzersizleri, anda kalmama ve gerçek anlamda var olmama katkı sağlayıp birçok yönden dikkatimi çekmiştir.”
“Bilmediğim doğru nefes alıp vermeyi, bu seminer sayesinde öğrendim. Aldığım nefes egzersizleri, bana çok iyi geldi. Bundan sonra, bu seminerde nefesle ilgili öğrendiklerimi yaşamımda uygulayacağım. Bu seminer için hocalarıma teşekkür ederim.”
“Dün gece, çok kötü hissettiren bir durum yaşadım. Yaklaşık yirmi dört saatten fazladır uykusuz ve yorgundum. Açlık da cabası. Bugün, okula gelmeyecektim; fakat hava almak istedim. Derse girdim, çıktım. Daha sonrasında, bir seminer olduğunu duydum. Normalde, sevmem ve de bu durumda asla böyle bir şeye katılmam. Fakat, o kadar sıkılmıştım ki farklılık olsun istedim. Seminere geldim. Bir önceki gece o kadar ağlamıştım ki bu seminer, neden bilmiyorum, bana işaret gibi geldi. Gerçekten, rezalet bir haldeydim. Bana çok iyi geldi. Çok teşekkür ederim. Nedenini bilmeden de olsa; yaşadıklarımın üstüne bana çok iyi hissettirdi.”

Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org
https://jonkabat-zinn.com
https://www.ciu.edu.tr
http://www.farkindalik.info

Bu haber 162 defa okunmuştur

:

:

:

: