Çakıcı: “Alkol bağımlılığında yirmi hastadan birinin ölüm riski var”

Ülkemizin en büyük kanayan yaralarından biri olan alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele konusunda açıklamalar yapan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, kişinin yalnızca adli bir olaya karışması durumunda, uzman raporuyla tedavisinin zorunlu kılınabileceğinin altını çizdi. Çok yaygın olan ve tedavisi, uyuşturucu bağımlılığından daha zorlu bir sürece sahip alkol bağımlılığının ölüm oranlarının yüksek olduğuna işaret eden Çakıcı, “Bir psikiyatrist için en korkutucu tedavi, alkol bağımlılığı tedavisidir. Uyuşturucu krizlerinin spesifik şekilde tedavi yolu bellidir ancak alkol öyle değil. Ciddi alkol bağımlıları kendini kaybedip, nerede olduğunu unutabilir ve maalesef yatağa bağlanmak zorunda kalabilir. Alkol bağımlılığında yirmi hastadan birinin ölüm riski vardır, dolayısıyla tedavi süreci bizleri diğer bağımlılık tedavilerinden daha çok korkutur” dedi.

ADA TV’de Nupelda Karabuğday’ın sunduğu Günaydın Ada Programı’na konuk olan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, bağımlılık tedavileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığının beraberinde getirdiği akıl hastalıklarının tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini vurgulayan Çakıcı, bu kişilerin kendisine ve çevresine saldırgan tutum sergileyebileceğini belirtti. Çakıcı’nın programda öne çıkan açıklamaları şu şekilde: “Alkolde ve uyuşturucuda taşkınlık yapan biri, bir gün sonra normal davranış sergiliyor. Sonraki gün normal pozisyona geldiğinde, siz cezaevi değilsiniz, zorla tedaviye yatırılması söz konusu olamaz. Bunun ayrımını, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı dışında bunların yarattığı akıl hastalıkları söz konusuysa yapabiliriz. Altında akıl hastalığı varsa, alkol ve uyuşturucuyu tetikleyici unsur olarak da kullanabilir. Kişi gerçeği kaybettiğinde çevresine saldırabilir. Bağımlılar sadece adli olaylara karışması durumunda, bağımlılar doktor raporuyla müdahale edilerek zorunlu kılınabilir yatırılması ancak bir sonraki gün normal hayatına dönen bireyler için zorunlu kılınamaz. Polis de zaman zaman karşılaştıkları vakalarda ayırt edemiyor, bunların hepsi uzman görüşüne ihtiyaç duyulan alanlardır.”

“ÇOĞU İNSAN ALKOL BAĞIMLISI OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL”

“Ülkemizde alkol bağımlılığı çok fazla. Bu ülkede alkol bağımlılığı had safhadadır. Alkol bağımlısı olan birçok kişi kendisinin bağımlı olduğunu reddeder. Alkol bağımlılığında sadece eller titremesi ve halüsinasyon söz konusu olmuyor bunun kademeleri vardır. Bir kişi kontrolsüz içiyorsa, giderek yıllar içerisinde alkol alımını artırıyorsa ve giderek çevresine ve kendisine zarar vermeye başladıysa bunun adı alkol bağımlılığıdır. Alkol bağımlılığı çoğu insanın farkında olmadığı bir bağımlılıktır. Alkol bağımlıları sarhoş olduğunda ne yaptığını bilmez. İlk etapta fiziksel bir tepki göstermeyebilir, birkaç gün ara vermeniz size bağımlı olmadığınızı düşündürebilir, bir dönem sonra titremeler başlar, yoksunluk krizleri başlar. Onun bir sonraki basamağı titremeyle birlikte, korku hissi ve halüsinasyondur.”

“BAĞIMLILIK KANSER GİBİ YER SİZİ”

“Bir psikiyatrist için en korkutucu tedavi alkol bağımlılığı tedavisidir. Uyuşturucu krizlerinin spesifik şekilde tedavi yolu bellidir ancak alkol öyle değil. Ciddi alkol bağımlıları kendini kaybedip, nerede olduğunu unutabilir ve maalesef yatağa bağlanmak zorunda kalabilir. Alkol bağımlılığında yirmi hastadan birinin ölüm riski vardır, dolayısıyla tedavi süreci bizleri diğer bağımlılık tedavilerinden daha çok korkutur. Tedavisi incelikli ve tecrübe gerektirir. Alkol bağımlılığının tedavisinde itibarlı kişiler de geliyor, tedaviye ikna etmek zor olabilir ancak o gibi durumda hatırlatılması gereken, alkollüyken sergilenen davranışlar sonucu sabah kalktığında kişi kendisini cezaevinde de bulabilir, bir rezilliğe karışmış olabilir ve hatırlayamaz. Bunlar hep karşılaşılan örneklerdir. Bağımlılık kanser gibidir, yer sizi.”
Bu haber 172 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER