Ahmet Ömerağa (Albayrak) Kimdir?
Şair, Araştırmacı, Yazar, 1960 yılında Gönyeli ’de doğdu. Gönyeli İlkokulu, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu ve Lefkoşa Türk Lisesi’ nin Edebiyat bölümünden 1978 yılında mezun oldu. İstanbul’ da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ nde Tekstil üzerine öğrenim gördü. 1980’ de askeri darbenin ardından adaya dönüp askerlik görevini yaptı. İlerici ve devrimci gençlik örgütlerinde faaliyet gösterdi. Birçok dernek, birlik, örgüt kurucusudur. Siyasi parti kurucuları arasında da yerini aldı ve yönetimlerinde bulundu. Otuz beş yıl siyasetle uğraştı. 1994 yılında yerel seçimlere katıldı. Gönyeli Belediyesi Meclis üyeliğini kazandı. Kendi yazdığı kısa parodiler, oyunlar oynadı. Tiyatro, resim, şiir ve müzik çalışmalarında bulundu. 1987 yılında Albayrak Reklâmı kurdu, 25 yıl Reklamcılık yaptı. Reklamcılar Birliği (Rek-Bir) Denetleme Kurulu Üyesi. K.T. Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Üyesi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Üyesi. Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Üyesi. olan Ahmet Ömerağa (Albayrak) evli ve bir çocuk babasıdır. Doğu Akdeniz Üniversitesi Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, K.T. Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Dairesi Araştırmacı Yazarlar Yönetim Kurulu üyesidir. K.T. Folklor dernekleri üst kurul üyesi olup. 2018-2021 Kostüm Komitesi’ nde ülkemiz folklorunun kendini bulması ve orijinal kalıplarına girmesi için uğraş verdi. 3 kez kişisel Nostalji Fotoğraf Sergisi, 4 kez de karma Fotoğraf Sergisi düzenledi. 2018’ de sevgili Derviş Güryel ile doğup büyüdüğü kent olan Gönyeli’ nin tarihsel süreçte köyden kente yürüyüşünü belgesel olarak çekti. Yazarımız, emekli olduğu 2005 yılından itibaren Halk bilim dalındaki araştırmalarıyla ve çıkardığı 28 şiir kitabıyla Kıbrıs kültürüne katkı sağlamıştır. 2010 yılından itibaren (TYB) Türkiye Yazarlar Birliği’ ne üye olan araştırmacı yazarımız Ahmet Ömerağa Albayrak, 2009’dan itibaren (W.P.S) Dünya Şairler Birliği üyesi olup 2010 yılında Arnavutluk’taki dünya şairleri toplantısına katılan şairimizdir. Buradan sertifika alarak Dünya Şairler Kataloğu’ na girmiştir.
“Yüz Dünya Şehrinde yüz Dünya Şairi”
2015 yılında, Wold Poet Sosiation Dünya Şairleri Antoloji Kitabı’ na girdi. Üç yıl sonra, 2018’ de ikinci kez Dünya Şairleri Antolojisi’ ne girdi. Bu kitapta “Yüz Dünya Şehrinde yüz Dünya Şairi” arasında, yerini almıştır. Şairimiz Ahmet Ömerağa’ nın yayımladığı toplamda 8 şiir kitabından 4 tanesi mücadele şiirleri; diğer 4 tanesi de aşk şiirleri kategorisinde yazılmıştır. Birçok şiirleri bestelenerek şarkı yapılmış ve birçoğu da değişik dillere çevrilmiştir. 2017 yılında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi Müzesi depolarındaki Kıbrıs kıyafetlerini bir ekiple gidip araştırarak kitaplaştırmıştır. Doğu Akdeniz Üniversitesinde Derviş Güryel’ in çektiği 20’ye yakın kısa metraj sosyal içerikli filmlerde oynadı. Kıbrıs festivallerinde bir ekip kurup bu festivallere katılarak 20 festivalde Sezal Acaroğlu ve Kadriye Savaşır ile ‘Gıbrız Ağzı’ skeçler yazarak sahnelemiş ve oynamıştır. Derviş Güryel, 2024 yılında 30 şiirini besteleyerek şarkı yapmıştır.
Ömerağa, şöyle söylüyor: “2024 yılında da Kıbrıs kültürü adına yazıyorum, sergiliyorum, sunuyorum, oynuyorum ve yayınlıyorum. Ben, bu çalışmaları aşık olduğum bu ülke ve Kıbrıs geleneksel özgün kültürünü yaşatmak adına yapıyorum.”
‘Dünyada Ve Kıbrıs’ta İpeğin Tarihi’ Kitabı
Kitabın önsözünde şöyle yazıyor: “Sevgili okurlarım, Kıbrıs halk bilim çalışmalarında yirmi yılı aşkın bir zamandır araştırmalarımla oluşturduğum kitaplarımı sizlere sunmaktayım. Yirmi sekizinci kitabım olan elinizdeki kitabımla yine kıyafet ve kıyafeti oluşturan geleneksel tezgâh kumaşlarımızın nasıl oluştuğunu. Malzeme iplik ve dokuma sanatının tarihini irdeleyeceğiz. Tabii, iplik derken ipek, yün, pamuk, keten gibi kumaşı oluşturan malzemelerin de doğuşunu, dokunmasını, kumaşın oluşumunu sizlerin gözleri önüne sermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere, 2009 yılında çıkardığım “Gönyeli Köyü Kıyafetler Albümü” ile çıktığımız Kıbrıs Geleneksel Kıyafetlerimiz konulu çalışmamıza 2022 mart ayında çıkardığımız “Geleneksel Kıyafetten Kostüme Kıbrıs” adlı kitabımızla yeni bir boyut açmış, tüm adamızın Güney ve de Kuzey Kıbrıs’taki müzeler, özel koleksiyonlar; hatta Londra’daki Cambridge müzesindeki Kıbrıs kıyafetlerini de gidip araştırarak fotoğraflayıp bu kitabımızda yayımlamıştık. İşte, bu çalışmaların temelini oluşturan kıyafetin malzemesi, kumaşın oluşumu ve iplik dediğimiz ipek, pamuk, yün ve ketenin adına geleneksel kıyafeti oluşturan malzemenin tarihini dokunmasını, tezgâhından, terzisine araştırıp bu kitapta sizlere sunuyoruz. Belki de ilk kez duyacağınız çok ilginç yöntemler, beceriler buluşlar ve ilginç olayları karanlıkta el yordamıyla hayal ettiğinizi bulmak heyecanını yaşayacaksınız. Ben, araştırırken bulduklarım ve gün yüzüne çıkmış o denli esrarengiz şey var ki! Bunları sizlere heyecanla aktarmaya can atıyorum. Kıbrıslı kostümler, Kıbrıs'ın geleneksel kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Her biri, bu Doğu Akdeniz adasında yaşayan ve kendine has özelliklerine rağmen ortak kökenlerinin ve tarihlerinin bilincini canlı tutan Kıbrıslıların kimliğini “Kıbrıs kültürünü” içinde koruyan insanlardır. Farklı Kıbrıslı kıyafetlerinin incelenmesi, adanın ticaret veya fetih yoluyla komşu ve uzak ülkelerle olan ilişkilerini ortaya koymaktadır. Kostümler, Kıbrıs halkının yabancı özellikleri özümseme ve kendi geleneklerine uygun olarak kendi yöntemleriyle yeniden yaratma becerisini anlatıyor. Her bir kostüm, yalnızca hammaddelerin işlenmesi, dokuma ve süsleme tekniklerini değil, aynı zamanda kesilme ve dikilme biçimindeki beceri ve hassasiyeti de birleştiren karmaşık bir sanat eseridir. Kostüm, halk sanatı yaratımının gerçek ifadesidir. Her kostüm türünde hem de ayrıntılarda yerel farklılıklar vardır: kumaşın renginde, kısmi unsurlarının kombinasyonunda, kesiminde, dekorasyonunda ve aksesuarlarından oluşan farklılıklar bizlerin zenginlikleridir.”
“2005 Yılında ÇıktığıM Yazım Hayatımdan Bu Güne Notlar”
“Hep içimde bir uhteydi “Tüm Adanın kıyafetlerini yapmak” ve bu hedefime tam altı yıllık bir emek harcayarak yaptığım “”Geleneksel Kıyafetten Kostüme Kıbrıs 1890-1980” ile ulaştım. Bu kitabımı da Vakıflar İdaresi ve Kıbrıs Folklor Federasyonu işbirliğiyle çıkarmak nasip oldu. İbrahim Benter ve Özlem Kadirağa hocalarıma teşekkürlerimle saygılar sunarım. Fakat, yine de eksik bir şeyler vardı. Kıyafetleri oluşturan ipek, keten, yün ve pamuk üretimi, tezgah dokuma kumaşlar, dokumacılık, kök boyalar. Bunları çok yönlü araştırmaya başladım. Dünyada ipeğin çıkış tarihi, ipek yolu, Kıbrıs’ ta Bizans, Venedik, Lüzinyan, Osmanlı ve İngiliz koloni dönemi İpek üretimi. Kıbrıs’ ta hangi bölgede ne üretiliyor, bu üretilen ürünlerin pazarlanması, ihraç edilmesi, dokuma tezgahlarımızda dokunması, ilk geleneksel kıyafetlerimiz ve daha birçok şey. İşte, bunları da elinizdeki “Dünyada ve Kıbrıs’ ta İpeğin Tarihi” kitabımızda bulacaksınız.”