Kıbrıs’ta olası bir felaketin vebalini kim üstlenecek?

Ege Denizi’nde 7 günde 1,3 ila 4,8 büyüklüğü olan 570’ten fazla deprem meydana geldi. Bölgedeki sismik hareketlilik devam ediyor.

Ege Denizi’nde 7 günde 1,3 ila 4,8 büyüklüğü olan 570’ten fazla deprem meydana geldi. Bölgedeki sismik hareketlilik devam ediyor.
Endişe yaratan depremleri değerlendiren Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kıbrıs yayına dikkat çekti. Kıbrıs fayının daha önce 8'in üzerinde deprem ürettiğine dikkat çeken Görür, ' Helen Kıbrıs fayı çok büyük depremler üretebilir. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız, gerilme devam ediyor.' dedi.
Yunanistan adaları deprem fırtınasına nedeniyle alarma geçti. Okullar tatil edildi. Kapalı alanda toplantılar iptal edildi, yüzme havuzları boşaltıldı. İtfaiye ve olası müdahaleler için kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi.
Peki bu uyarılar ışığında Kıbrıs’ta büyük bir deprem olursa biz buna ne kadar hazırız?
Uzmanların öngördüğü gibi 7 ve üzerinde bir deprem yaşanırsa, kamu binaları başta olmak üzere pek çok binanın ayakta kalabilmesi garanti değil.
Vatandaş, binaları yapan müteahhitlere depreme dayanıklılıkla ilgili raporları kamuoyuna açıklaması için aylarca çağrı yaptı. Ama ne duyan var ne de buna aldıran.
Star Kıbrıs Türkiye’deki deprem felaketinden hemen sonra yaptığı açıklamada bu şirketlere binaların depreme dayanıklılığı ve zemin etüdleri ile ilgili açıklama yapmaya çağırdı.
Sadece Medview Homes bu çağrıya kulak verdi. İskele Kalecik’teki projeleriyle ilgili dünyaca ünlü yatırım danışmanlık şirketi EC Harris’ten alınan raporu açıklayarak büyük güven verdi.
Ancak Medview Homes dışındaki tüm şirketler kulaklarının üzerine yatmayı tercih etti.
Peki inşaat sektöründeki bu günah tohumları nasıl ekildi?
2015 yılındaki ülkesel fiziki planda “zemini en zayıf yer” olarak gösterilen Long Beach sahili olası bir depremde en kritik bölge olarak öne çıkıyor. Özellikle bu bölgede yüksek katlı binalarda 40 metreye varan kazıklar çakılması gerekirken, yüksek maliyetten kaçan inşaat şirketlerinin bu kurala ne kadar riayet ettiği de merak konusu. Herkesin malumu olan denetim zafiyeti korkutuyor.
Burada birinci sorumluluk elbette hükümetin… Ama onun öncesine Müteahhitler Birliği’nin de atması gereken adımlar var. Peki Müteahhitler Birliği sorumluluğunu yerine getiriyor mu?
Ne yazık ki hayır…
Müteahhitler Birliği beş altı büyük inşaat şirketinin kontrolünde işlevini kaybetmiş durumda. Sorumluluk almak şöyle dursun, rant planlarını kovalamaktan başta görev üstlenmiyorlar.
2019’da rant planı olarak ünlenen imar planında zemin zayıf olan Long Beach gibi bölgelerde yüksek katlı yapılaşmanın önü açılırken, zemini kayalık olan Kalecik’te yüksek katlı yapılaşmaya olanak tanıyan Kıbrıs Türkünün Fasıl 96 hakları iptal edildi.
Yarın öbür gün Allah korusun bir deprem felaketi ile karşı karşıya kalırsak bunun vebalini kim üstlenecek. Bir an önce depreme karşı seferber olmak zorundayız. Buradan uyaralım. Bizden söylemesi…
Bu haber 212 defa okunmuştur

:

:

:

: