ORTA VADELİ PLAN’DA YILDA % 6 BÜYÜME HEDEFLENİYOR

2025-2027 Orta Vadeli Program Taslağı Resmi Gazete’de yayımlandı

2025-2027 Orta Vadeli Program Taslağı Resmi Gazete’de yayımlandı

Devlet Planlama Örgütü tarafından hazırlanan 2025-2027 Orta Vadeli Program Taslağı Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Orta Vadeli Programda, tüm kesimleri kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi tesis edecek şekilde makroekonomik politika önceliklerini ortaya koymak, istikrarlı, sürdürülebilir, rekabet edebilir politikalarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin refah seviyesini artırmak hedefleniyor.

Program, ekonomik büyümenin sürdürülebilir kılınması, dış ticaretin gelişmesi, yabancı yatırımların ülkeye gelmesi, kamu harcamalarının kontrolü, gelir dağılımının iyileştirilmesi, istihdam oranının artırılması, işsizliğin azaltılması, ekonomik yapının güçlendirilmesi, verimliliğin artırılması, dış şoklara karşı dayanıklılığının artırılması, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik politikalarının geliştirilmesi amacıyla kamu kurumları ile istişare içerisinde hazırlandı.

Program döneminde, 2025-2027 Orta Vadeli Mali Plana paralel olarak kamu kesiminin borçlanması ve harcamaların kontrol altında tutularak, maliye politikasının sürdürülebilirliğinin gözetilmesi de hedefleniyor.

Ekonomik büyüme üç yıllık program döneminde, 2025 yılında yüzde 5, 2026 yılında yüzde 6, 2027 yılında yüzde 7 olmak üzere ortalama yüzde 6 olarak olarak öngörüldü.

BEŞ YILLIK PLAN DA ONAYLANDI

Bakanlar Kurulu ayrıca, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı tarafından hazırlanan, “Dördüncü Kalkınma Planı (2025-2029) Stratejisi, Amaçları ve Makro Hedefleri”ni de onayladı. Karar, Resmi Gazete’de yayınladı.

Plan, “İstikrarlı ve Güçlü Büyüme”, “Rekabetçi ve Yüksek Katma Değerli Üretim Kapasitesinin Artırılması”, “Yaşanabilir Mekanlar, Sürdürülebilir Çevre”, “Güçlü Toplum İçin Nitelikli ve Sağlıklı İnsan” ve “Kalkınma İçin Uluslararası İş Birliği” olmak üzere beş ana eksenden oluşuyor.

“İstikrarlı ve Güçlü Büyüme” ekseni altında ekonomide para, maliye, enflasyon, ödemeler dengesi, finans, sosyal güvenlik, kamu işletmeciliği ve istatistik altyapısının geliştirilmesi politikaları ile bu politikaları güçlendirecek makroekonomik hedeflere ilişkin temel çerçeve, politika ve hedeflere yer verildi.

Bu hedeflere ulaşılırken şu ilkeler temel alınacak: 'Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara bütüncül bir yaklaşım, makroekonomide istikrar, güçlü büyüme ve sürdürülebilirlik, rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim, kamuda mali disiplin, verimlilik temelli, ihracata dayalı nitelikli büyüme, insan odaklı bir gelişme ve yönetim anlayışı, kamusal hizmet sunumunda şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, vatandaş memnuniyeti, devletin politika oluşturma, düzenleme ve denetleme işlevlerinin güçlendirilmesi, politikalar oluşturulurken kaynak kısıtı göz önünde bulundurularak, önceliklendirme yapılması, toplumsal yapının ve bütünlüğün ortak miras ve paylaşılan değerler çerçevesinde güçlendirilmesi, doğal ve kültürel varlıklar ile çevrenin gelecek nesilleri de dikkate alan bir anlayış içinde korunması.'
Bu haber 315 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER