Kırok: “Brüksel'de provokasyonla karşılaştık”

Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Ada TV'de Arzu Karakoç'un sunduğu Haber Arası programına konuk oldu. Brüksel temaslarını değerlendiren Kırok, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik yaklaşımını eleştirirken, toplantıda yaşanan tartışmaları ve elde edilen kazanımları anlattı.

Brüksel ziyaretlerinden döndükten sonra bir haftadır aynı konuları anlattıklarını belirten Kırok, Kıbrıs Türk toplumunun varlığını ve çalışmalarını Avrupa'da anlatmalarının bazı kesimleri rahatsız ettiğini söyledi. Bunun doğru yolda olduklarının göstergesi olduğunu ifade eden Kırok, Brüksel ziyaretlerini daha sık gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Bir yıl aranın ardından yeniden düzenlenen toplantıya Dünya Bankası'nın Kıbrıs'ın kuzeyine bakan yetkilileri, Avrupa'nın farklı ülkelerinden milletvekilleri ve Güney Kıbrıs'tan bir temsilcinin katıldığını belirten Kırok, toplantı sırasında kendilerinin Avrupa Parlamentosu'nda konuşma hakkı bulunmadığı yönünde provokatif çıkışlarla karşılaştıklarını söyledi. Kırok, buna karşılık söz alarak Kıbrıs'ın kuzeyindeki demokratik yapıyı anlattıklarını, yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin halkın oylarıyla göreve geldiğini ifade ettiklerini belirtti. Bu açıklamaların ardından söz konusu temsilcinin salondan ayrıldığını, daha sonra geri dönerek yeniden açıklamalar yaptığını aktardı.

“AB'NİN YAKLAŞIMI EŞİTLİK İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR”
Güney Kıbrıs'tan katılan temsilcinin çıkışının kendilerine söz hakkı doğurduğunu söyleyen Kırok, toplantıya siyaset yapmak için değil, yerel yönetimlerin çalışmalarını paylaşmak amacıyla katıldıklarını vurguladı. 18 belediyenin aynı anlayışla hareket ettiğini belirten Kırok, devlet katkısı ve halktan toplanan kaynaklarla hizmet üretmek için büyük mücadele verdiklerini, Güney Kıbrıs'taki belediyelerin çok daha fazla mali destek almasına rağmen kuzeydeki belediyelerin de en az onlar kadar hizmet sunduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği'nin adanın tamamını kendi toprağı olarak gördüğünü hatırlatan Kırok, buna rağmen mali yardımların eşit dağıtılmadığını savundu. Güneye yapılan yardımlarla kuzeye sağlanan destek arasında 80 ila 120 katı bulan farklar bulunduğunu belirten Kırok, bu tablo karşısında iki toplumun yakınlaşmasının beklenmesinin gerçekçi olmadığını dile getirdi.
Toplantıda, güneye ve kuzeye yapılan mali yardımların yanı sıra iki toplumlu kültürel miras projelerine aktarılan kaynakları da rakamlarla ortaya koyduklarını ifade eden Kırok, hiçbir destek alınmamasına rağmen 1974 öncesinde bölgede yaşayan ve daha sonra güneye göç eden Rumlara ait mezarlıkların bakımını da üstlendiklerini anlattı.

“2028'DE AB DESTEĞİNİN İKİ KATINA ÇIKMASI BEKLENİYOR”
Toplantının olumlu sonuçlarından birinin Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik mali desteğinin artırılması yönündeki girişim olduğunu belirten Kırok, 2027 yılına kadar yaklaşık 33-34 milyon euro seviyesinde olan yardımın, 2028 itibarıyla yaklaşık 68 milyon euroya çıkarılması yönünde öneri hazırlandığını söyledi.
Önerinin Avrupa Parlamentosu'nda oylanmasının beklendiğini kaydeden Kırok, kabul edilmesi halinde Kıbrıs'ın kuzeyine sağlanacak mali katkının iki katına çıkacağını belirterek, bunun önemli bir başarı olduğunu ifade etti.
Bu haber 49 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER