Ömrümüz Kiraz Ağacı Çiçeğininki Kadar
Kiraz ağacı çiçeği, yavaştan yavaştan olmaya başlar, çiçeğin yaprakları gün geçtikçe daha da büyür ve renklenir. O kadar yavaş seyreder ki bu yaşamında, zannedersiniz ki ömrünüz o çiçeğin büyüdüğüne, açtığına, renklendiğine, kokulandığına şahit olamayacak. Kısacası, o kadar uzun zaman isteyen bir olgunlaşma dönemi geçiriyor. Peki sonunda ne mi oluyor? Büyümenin gerçek anlamda sabrı anlatan, olgunlaşmanın yavaş yavaş tadına varan kiraz ağacı çiçeği, hayrete düşüren birdenbireliğiyle en yükseklerden yerlere dökülüyor. Bu çiçekler döküldükçe de çok çeşitli, özel olduğu kadar uzun da sayılan ömürlerin tükendiğini, bu dünyayı teker teker terk edişlerini anlatıyor. Doğayı anlamaya çalışmak, biraz da sonu belli olan kendi yaşamlarımızı anlamakla aynı olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. (‘Doğayı İzle ve Yaşamı Anla’-Ben’i Hatırla kitabımdan)
Kıbrıs’ın Badem Çiçekleri
Özellikle, Kuzey Yarımküre'de yaygın olan yabani kiraz ağacı türlerinin yerine Kıbrıs’ımızda da renkleri ve kokusuyla tarifsiz güzellikte badem ağacı çiçekleri var. Bu çiçekler, kiraz ağacı çiçeğinde olduğu gibi yaşamımızı simgeler.
Bu lezzetli ve sağlıklı yemişin botanik kökeni, gül ailesi. Şubat ayında beyaz ve pembe çiçekler açar. Eşsiz görüntüsüyle baharın müjdesini verir. Yüksekliği 12 metreyi bulur. Ağacın çiçekleri kısa saplıdır. Yapraklar gelişimlerini tamamlamadan açar. Baharda meyve vermeye başlayan ağacın ilk hali çağladır. Can Yücel’in dediği gibi: “Onlar, bademin yeşile çalan çocukluğu” çağlalara dönüştüler. Şubat sonu mart başı çağlalar yenilmeye başlar. Hatta bu mevsimde çağladan yemekler de yapılır. Çağla, ağaçta bırakıldığında yaz sonu, sonbahar döneminde kabuğu sertleştirerek badem halini alır. Temmuz, ağustos aylarında ağaçtayken kabukları çatlayıp açıldıktan sonra toplanıp dış kabuğundan ayıklanarak güneşte kurutulur. Kabuklu veya kabuğu kırıldıktan sonra bu bademe kuru badem denir. Bir de taze badem vardır. O da mayıs, haziranda içi olgunlaşan bademin kabuğundan soyulmasıyla elde edilir. Bu çeşit badem, su veya buz içinde satılır.
Sağlığımız Bakımından Badem
Tatlı badem, sağlık üzerinde olumlu ve güçlü etkilere sahiptir. Fiziksel ve dimağ yorgunluklarını, böbrek iltihaplarını gidermede yardımcıdır. Baş, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Sakinleştirici özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır. Bademde yüksek oranda kalsiyum, fosfor, potasyum, protein, demir, B ve E vitaminleri ile sağlıklı yağlar bulunuyor. Diğer bilinen bir özelliği ise kolesterol düşürücü olması ve hurmayla yendiğinde güçlü bir afrodizyak etkisi yapmasıdır. Uygun miktarda alındığı, yağ ve tuzla işlenmediği takdirde kalp koruyucu olarak da kabul edilen bademin acı olanı da kozmetikçilerin en büyük doğal kaynaklarındandır. Birçok kremin hazırlanmasında kullanılır. Badem, uzun ve sıcak yazları, ılıman kışları sever ve çiçeklenme döneminde yağış pek sevmez. Çağla bademi zamanı geldiğinde mutfağımıza özgü çağla bademli kuru fasulye pişirilebilir. Çok hoş ve lezzetli bir tat alınacağından eminim. Kuru fasulyeyi pişirdikten sonra, yıkanmış, kenarları yarılmış ve haşlanarak yumuşamış olan çağlalar kuru fasulye içine eklenir ve bir süre pişirilir. Çağlanın ekşimsi hoş tadı, yemeğe geçerek inanılmaz bir aroma yaratır.
Kaynaklar:
https://www.sanattanyansimalar.com
https://kibrisgazetesi.com