30 Mayıs 2024 tarihli Kıbrıs Postası gazetesinde bizleri sevindiren, kısa ve keyifli bir seyahati zihnimizde canlandıran bir haber okuduk. “Mersin'de yapımı biten iskele ve kiralanan feribotla birlikte Girne'ye yapılan deniz ulaşımının artık 1.5 saate düşeceği duyuruldu. Seferlerin, haziran ayında başlayacağı belirtildi. Mersin’in Anamur ilçesinde hazır hale getirilen iskele ve kiralanan feribot ile Kıbrıs’a ulaşımın 1,5 saate düşeceği belirtildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, 'Burası Kıbrıs’a en yakın noktamız. 450 kişilik bir feribot kiralandı. Haziran ayı içinde seferler başlayacak. 1,5 saatte Girne limanına buradan seyahat yapılabilecek' dedi. Kıbrıs’a en yakın nokta olan Mersin’in Anamur ilçesinde yapılan iskele, feribot seferleri için hazır hale getirildi. Valilik öncülüğünde ilçe kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ve iş adamlarının desteğiyle organizasyonu sağlayacak şirket kuruldu.” Haber, bizi de hareketlendirdi. Gitmeliydik. Anamur, hiç bu kadar yakın olmamıştı. Yaz tatilimizi bu seyahatle sonlandırmak güzel olacaktı. Gittik de. Yolculuğumuz, düşündüğümüzden de güzel geçti. Gidişi, bir başka eğlenceli; dönüşü, bir başka huzurluydu. Söylenen zaman diliminden daha geç gidildiği kesin. Seferler, öncelikle denizin durumuna bağlı. Deniz, hırçınsa; daha geç gidilebiliyor.
'1,5 Saatte Girne'ye Ulaşılacak'
Gümrük binasıyla birlikte hazır olan iskeleden KKTC’nin Girne limanına 1,5 saatte ulaşım sağlanması için 450 kişilik feribot kiralandı. Anamur’u ziyaret ederek iskeleyi yerinde inceleyen Vali Ali Hamza Pehlivan, seferlerin haziran ayı içerisinde başlayacağını duyurdu.” Önemli olduğu kadar seneler sonra bu seferlerin başlaması gerçekten de dikkat çekiciydi.
Vali Pehlivan, '2019 yılında burası feribot ve deniz uçağı iskelesi olarak yapıldı. 2021 yılında da birimlerin yer alacağı bina yapılmıştı. Yapıldığı günden bugüne buraya bir fonksiyon yükleme konusuydu. Burada yapılış maksadına uygun şekilde bir işlev kazandırmak üzere Anamur Kaymakamımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile ilgili arkadaşlarla toplantılar gerçekleştirdik. Mersin Valiliği olarak buranın devrini bakanlıktan almaya talip olduk. Geçtiğimiz sene, bakanlık oluruyla devrini aldık. İlçede de kurumlar ve iş dünyası bir oluşum gerçekleştirdi, şirket kurdular. Detaylı olarak görüşmeler yaptık. Valilik olarak biz, bu şirkete kiralamak suretiyle işletim hakkını verdik.' dedi.
“Bu Bir Başlangıç”
Seferlerin başlamasından sonra da turizm amaçlı teknelerin gelip gideceğine dikkat çeken Pehlivan, 'Anamur turizm potansiyeli olan da bir ilçemiz. Bu iskeleye tam da zamanında bir fonksiyon vermiş olduk. Turizm hareketliğini arttıracak yol çalışmaları, beraberinde burada deniz yoluyla ulaşımla ilgili gelişmeler de devam edecek. Bu, bir başlangıç.' şeklinde konuştu.
Köşekbükü Mağarası
Anamur ilçesinin 9 km Kuzeybatısında yer almaktadır. Köşekbükü Mağarası'nın 20 bin yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüzden on beş sene önceye kadar fenerler ile ve yakılan çıralar ile içeri girilmekteydi. Bu mağara özellikle, astım hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Mağaraya girdiğimizde çok korktum. Derin, ihtişamlı, biraz karanlık, soğuk; fakat nefes açıcı muhteşem bir yer. Mağara gezimiz için Ünlüselek Otel’in sahiplerinden Halil Bey ve sevgili eşi Aycan Hanım’a teşekkür ediyoruz.
Ünlüselek Otel
Tabii ki tatile gittiğimizde bizim için en önemlisi, kalacağımız yerdir. Otel diye gittik; ama tam bir aile evi gibiydi. Otelin sahipleri Meral abla, Uzay, Halil ve diğer tüm aile fertleri bizi o kadar güzel karşıladılar ki her sene gitmeyi düşündüğümüz bir yer haline geldi. Böyle konforlu, çeşitli lezzetlerin bir arada olduğu dünya mutfağı, bol aktiviteli, çocukların doğayla iç içe olabileceği, hayvan dostu, temiz sahiliyle, otoparkıyla, oyun parklarıyla var olan bir aile oteline rastlamak pek de kolay değil. Otel, 1986 senesinde on dört oda, kırk iki yatak ve elli kişilik açık restoranıyla faaliyete başlamış. 2000 senesine kadar sezonluk çalışan otel, 2000 senesinden sonra yaz kış açık bir otel haline gelmiş. Ailece Anamur’a gerekli olduğunu düşündükleri için otele hızlı bir yatırım yapılmış ve otel şimdiki görünümüne kavuşmuş. Otel, lokasyon olarak şehir merkezine çok yakın. Anamur’a her sabah Konya ve Ankara’dan otobüs seferleri; yine sabah akşam olmak üzere Ankara’dan uçak var.
Neden Otelcilik?
Otelin sahiplerinden Uzay Bey, anlattı: “Babadan kalma bir meslek. İçimizde var olan insan sevgisi, bize bu mesleği seçtirdi. Dört kişi olarak başladığımız bu Otelcilik serüvenimizde 2002 senesinde babamız, İlker Ünlüselek’i kaybettikten sonra, otel işletmeciliğine üç kişi devam ettik. Aile büyükleri olarak çocuklarımıza otelci olmaları için kendilerine Turizmi aşıladık. Çocuklarımızı en iyi üniversitelerde okuttuk. Böylece, üçüncü nesil de yaşamlarını otelci olarak devam edecekler.”