Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta yaptıkları görüşmede BM Genel Sekreteri Guterres’in Rum lider Hristodulidis’le gayrı resmi yemekte bir araya gelme teklifi yaptığını ve bu teklifi kabul ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM 79. Genel Kurul toplantıları için bulunduğu New York’tan KKTC’ye döndü. Cumhurbaşkanı Tatar’ı Ercan Havalimanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile diğer sivil ve askeri yetkililer karşıladı.
Tatar, Kıbrıs görüşmeleri bağlamında resmiyet içermeyecek bu yemek teklifine olumlu yanıt verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “ortak zemin olmadığından” hareketle, BM nezdinde anavatanların da olduğu 4+1 gayrı resmi istişare toplantısında Kıbrıs’ın geleceğin nasıl şekilleneceğinin konuşulabileceği bir ortamın yaratılabileceğini de anlattı.
Kıbrıs Türk halkı üzerindeki ambargo ve kısıtlamalar yanında, son dönemde Rum tarafının uyguladığı baskının arttığını kaydeden Tatar, bunları örnekleriyle birlikte Genel Sekretere aktardıklarını anlattı. Tatar, BM Genel Sekreteri’nden bu konuya müdahale etmesini istediğini, Genel Sekreterinse iki tarafı gayrı resmi bir yemekte bir araya getirme gibi bir düşüncesi olduğunu söylediğini aktardı.
Tatar, konuşmasının sonunda şunları ifade etti:
'Biz sayın Cumhurbaşkanının (Erdoğan) da belirttiği gibi son dört yılda ifade ettiğimiz gibi, egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tescil edilmeden asla bir müzakere sürecine geçmeyeceğimizi, federasyon defterinin geride kaldığını, federasyon meselesinin tüketildiğini ve kabul görmeyeceğini söyledik. Bunu artık zaten herkes örnekleriyle görmüştür.”
“2021’DEKİ ÖNERİLER GEÇERLİ…”
2021 Nisan ayında Cenevre’de Guterres ve diğer paydaşlara sunulan önerilerin aynı şekilde geçerli olduğunu söyleyen Tatar, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türkiye’nin her koşulda olduğu gibi bunda da yanlarında olduğunu ifade etti. Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’nin 77, 78 ve 79. toplantılarda federasyon temelli bir çözüm şeklinin tüketildiğini söylediğini ve diğer devletlere KKTC ile doğrudan ilişki içerisine girme, KKTC’yi tanıma çağrısını hatırlattı.
İŞ BİRLİĞİ VURGUSU…
Gelinen aşamada 4 yıldan beri sürdürülen yeni siyasetin, iş birliğini gerektirdiğini dile getiren Tatar, Erdoğan'ın da ada üzerinde ve çevresindeki doğal zenginliklerin paylaşılması gerektiğini dile getirdiğini kaydetti
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşmesinde iletişim ve diyalogdan kopmayacaklarını ve kopmak istemediklerini söylediğini kaydeden Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Angela Holguin’in görevinin 12 Temmuz itibarıyla son bulduğuna ve “Ortak zemin bulunamamıştır” dediğine işaret etti. Tatar, “Dolayısıyla ortak bir zemin olmadığı için, şu an resmi bir müzakere sürecine girmemizin mümkün olmayacağını ilettik… Enterkonnekte sitem olsun, su olsun, elektrik olsun, düzensiz göçmenlerin önlenebilmesinde ve diğer hususlarda iş birliği yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik” şeklinde konuştu.