Farklı Pencereler
Herkes, aynı mı düşünüyor ya da hissediyor? Yaşamlarımızda olanlara aynı pencerelerden mi bakıyoruz? Aynı yorumları mı sıralıyoruz konuşurken, yazarken; kendimizi anlatırken? Karşımızdakilerle çarpışırken haklı mıyız; yoksa haksız mı? Kime göre haklı; kime göre haksız oluyoruz? Pencerelerimiz, yaşama karşı takındığımız tavrımız, bakış açılarımızdır.
Duyguların Çıkış Noktası
İnsanda birçok duygu durumu var: kin, nefret, öfke, kıskançlık… Tabii ki olumlu olan duygular da var. Duygularımız, yaşadığımız olayların/durumların oluşturduğu kavramlardır. Olaylara/durumlara olan bakış açımız, duygularımızı oluşturur. Bu duygular da davranışlarımızı. Onun için insanoğlunun yaptığı her davranışın altında bir duygu vardır. O duyguyu da anlamanın tek yolu, yaşanılan olayı anımsatmaktır. Olay anımsandığı anda her şey çözümlenecektir. Kısacası olay, önce anımsanır; sonra da o olayın bizde ortaya çıkardığı duygu belirir ve bu duygu o anda iyileşmeye başlar. Olumsuz deneyimler, bizleri senelerce olumsuzluğa, sevgisizliğe hapseder. Ne zaman ki o duygu olayla bağlantılı olarak algılanır, her şey çözümlenir. Su yüzeyine çıkmış bir obje gibi belirir ve kolaylıkla ne olduğunu bildiğimiz bu ortamda, olanı kabul ederek yolumuza devam ederiz.
Duygudurum Bozukluğu
Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
Merak Edilen Nedenleri
Duygudurum bozuklukları çeşitli genetik, biyolojik, çevresel ve diğer faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu faktörler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Ailede duygu durum bozukluğu tanısı almış bireylerin olması
Travma, stres veya büyük yaşam değişiklikleri
Fiziksel hastalık veya belirli ilaçların kullanımı; ilaç bağımlılığı
Duygudurum Bozukluğu Belirtileri
Çoğu zaman ya da neredeyse her gün üzgün hissetme
Enerji eksikliği veya halsizlik
Değersiz ya da umutsuz hissetmek
Çok fazla uyumak ya da yeterince uyumama
İştah kaybı veya aşırı yeme durumu
Daha önce keyif veren aktivitelere olan ilginin kaybolması
Ölüm ya da intiharla ilgili düşüncelerin yoğunlaşması
Konsantre olma veya odaklanma zorluğu yaşama
Kaynak:
https://www.memorial.com.tr
https://www-medicana-com-tr