Avrupa Konseyi’nin 16-17 Aralık’ta gerçekleşecek toplantısının sonuç kararları taslağının ele alındığı önceki günkü AB Daimi Temciler Komitesi (COREPER) toplantısının özellikle Türkiye ve Belçika dönem başkanlığıyla ilgili paragraflar açısından çok sert geçtiği haber verildi.
Simerini “Türkiye’yi Okşamak İstiyorlar... COREPER’de Sert Tartışma, Bakanlar Konseyi’ndeki Kararlar Açık” başlıklı haberinde toplantıda Türkiye ve Belçika Dönem Başkanlığı’yla ilgili paragraflara ilişkin farklı görüşler ortaya konulduğunu, ikinci taslakta değişiklik yapılmasının ertelendiğini ve bunun; önümüzdeki Salı günü toplanacak Genel Konular Konseyi’ne havale edildiğini yazdı.Gazete İngiltere’nin ve Türkiye’nin AB üyelik sürecini desteklemek isteyen diğer ülkelerin Ankara’nın üyelik sürecine güçlü bir olumlu mesaj vermek istediklerini; bunun da hem Rekabet başlığının müzakereye açılamamasından hem de müzakereye açılabilecek başlıkların tükenmesi tehlikesinden kaynaklandığını belirtti. Gazeteye göre toplantıda, nihai karar metninin kaleme alınış yöntemi konusunda anlaşmazlık yaşandı, dolayısıyla çoğu kez öze de dokunan veya mesajı değiştiren şifahi değişiklikler yapılabilecek. Dün COREPER’e sunulan ikinci karar taslağında yalnız hafif-şifahi değişiklikler yapıldı. Bunlar Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin yükümlülükleriyle ilgiliydi.
Gazete dün ele alınan metnin, aslında bir önceki yılın metninin kopyası olduğunu, ana niteliklerinin de şunlar olduğunu yazdı:
1- Güney Kıbrıs’a yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam etmesinden dolayı Türkiye aleyhine ilave tedbirler alınmasının önerilmemesi. Dolayısıyla Avrupa Konseyi’nin Aralık 2006 kararının öngördüğü gibi AB tarafından dondurulan 8 müzakere başlığı 8 olarak kalıyor.
2- Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye’ye doğrudan sorumluluk yüklenmiyor, sadece Konsey Ankara’dan; yürütülmekte olan prosedüre aktif destek vermesini bekliyor. Metinde yalnız şifahi değişiklikler yapılabilir.
Gazete ikinci karar taslağına, Türkiye’nin, Rekabet başlığının açılmasına yönelik kriterleri yerine getirmesi açısından, üyelik sürecinde iyi bir ilerleme kaydettiği ve Konsey’in de, kriterler yerine getirildiğinde bu başlığın açılmasını öngördüğü ifadesi eklendi.
Fileleftheros haberi “Türkiye’nin ‘Mühürsüz’ Gözden Geçirilmesi” başlığıyla okurlarına aktardı.